Programmabureau Advies Overheid.nl

Vernieuwde website en intranet voor provincie Zeeland

Donderdag 21 november 2002 heeft de provincie Zeeland haar vernieuwde website en het vernieuwde intranet in gebruik genomen. De vormgeving en functionaliteit van de vernieuwde website en het intranet zijn het werk van Internetbureau Men@work uit Middelburg. De techniek achter de vernieuwde website en het intranet is gerealiseerd door het Vlissingse IT-bedrijf ibuildings.nl.

Tijdens de bijeenkomst hield prof.dr. Victor J.J.M. Bekkers een lezing over e-government. Hij is bijzonder hoogleraar ICT-infrastructuren in de publieke en private sector bij de Erasmus Universiteit Rotterdam en management consultant bij CMG Public Sector.

De vernieuwde website en het intranet hebben een aantal nieuwe mogelijkheden. Het is bijvoorbeeld voor een bezoeker mogelijk om zich op een pagina te abonneren. Deze ontvangt dan automatisch een e-mail zodra die pagina wordt gewijzigd. Daarnaast is het mogelijk om iemand anders te attenderen op een bepaalde pagina. Als een bezoeker iemand wil verwijzen naar de website van de provincie Zeeland, dan hoeft hij alleen maar op een knop te klikken en het e-mail adres van de ontvanger in te vullen. Die krijgt vervolgens een e-mail met een verwijzing naar de betreffende pagina.

De nieuwe website en het intranet hebben een uitgebreide zoekfunctie, waarmee de bezoeker de hele site en dus ook de bestuurlijke informatie (agendas, notulen etc) kan doorzoeken.

In de nieuwe situatie kunnen de nieuwe website en het intranet gemakkelijker actueel worden gehouden. Alle paginas van de website en het intranet hebben nu hetzelfde uiterlijk, wat de herkenbaarheid van de provincie ten goede komt.

Vorig jaar is onder bezoekers van de website en het intranet een enqute gehouden. Mede naar aanleiding daarvan is de structuur van de website en intranet gewijzigd. De informatie is nu logischer ingedeeld, wat de vindbaarheid verhoogt.

De website heeft interactieve mogelijkheden zoals een enqute, forum, gastenboek en chatten. Met deze mogelijkheden kunnen bijvoorbeeld bestuurders de mening van bezoekers peilen over bepaalde beleidsonderwerpen. Bij de opening van de nieuwe website en het intranet zijn nog niet alle mogelijkheden operationeel. Er is gekozen voor een gefaseerd traject, waarbij steeds nieuwe mogelijkheden aan de website en het intranet worden toegevoegd. In 2003 wordt het bijvoorbeeld mogelijk om in een oogopslag te zien welke paginas op de website over hetzelfde onderwerp gaan. Die verwijzing staat dan onderaan de betreffende pagina.
(Bericht provincie Zeeland)

www.ictu.nl