Koninklijke bibliotheek

Depot collectie > Dossiers

Dossier Harry Potter

Harry Potter & de steen der wijzen / J.K. Rowling, cop. 1997

Harry Potter: een uitgelezen kans / John Houghton, cop. 2001

De wereld van Harry Potter / Allan Zola Kronzek en Elizabeth Kronzek, cop. 2002

De fantastische wereld van J.K. Rowling Jorg Knobloch, cop. 2002

Het dossier van Harry Potter & J.K. Rowling & woordenboek Martine Letterie, cop. 2001

Literatuur


* Titels Harry Potter serie

* Titels over Harry Potter

* Artikelen over de film, de auteur, de hype en de controverse
* Diversen

* Links

Op 21 november was de première van de tweede film over Harry Potter, de jonge tovenaar die de afgelopen jaren de wereld veroverde met zijn zwarte ronde brilletje en ontwapenende lach.

Voldemort, Sneep, Perkamentus, Hermelien, Ron, Malfidus, Dobby, Hagrid, Professor Anderling, Krinkel, Pluisje - bijna ieder kind ként deze figuren. Ze bevolken niet alleen de boeken over Harry Potter, maar ook de hoofden van vele kinderen en minstens zovele volwassenen. En niet voor niets: de boeken die J.K. Rowling over deze jonge tovenaar schreef zijn spannend, verrassend en creatief. Rowling vertelt over een wereld van heksen en tovenaars, die naast onze wereld bestaat. Wij, Dreuzels, kennen die wereld niet, zien er hoogstens af en toe een flard van. Maar Rowling beschrijft alles tot in het detail en met een vanzelfsprekendheid dat je als lezer er volstrekt niet aan twijfelt dat alles wat zij beschrijft bestaat, ook al zien we het niet. Zo bijvoorbeeld de school waar Harry Potter naar toe gaat, Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Enerzijds een Engelse kostschool, compleet met uniformen en allerlei riten en regels, die uiteraard stelselmatig door de leerlingen overtreden worden. Anderzijds een fictieve school. Want waar leer je toverdranken bereiden, krijg je les in Zwarte Kunsten, Dreuzelkunde of Zorg voor Fabeldieren? En op welke school krijg je de kans te vechten tegen een reuzentrol of tegen die ijzingwekkende Dementors? Harry's wereld is een spannende wereld, steeds weer nieuw, maar met op de achtergrond toch aldoor de dreiging van Voldemort, de levensgevaarlijke tovenaar die Harry's ouders vermoordde maar er op dat moment niet in slaagde ook Harry Potter om het leven te brengen en dat al maar weer probeert.

Het verhaal achter Harry Potter lijkt ook tovenarij. J.K. Rowling (1965) verzon in een vertraagde trein tussen Manchester en Londen de hoofdfiguur: een jongen die een tovenaar was maar dat niet van zichzelf wist. Dat idee bouwde ze verder uit en in vijf jaar schreef ze het eerste boek, waarbij ze tegelijkertijd ook de verhaallijn voor de volgende zes delen bedacht. Want het stond voor haar vanaf het begin af aan vast dat het totaal zeven delen moest worden. Een magisch getal - telde de reeks van J.J. Voskuil over het bureau er niet ook zeven? Naar verluidt schreef bijstandsmoeder Rowling de eerste delen grotendeels in een pub, waar ze een hele tijd kon zitten als ze één consumptie bestelde. Aanvankelijk kostte het moeite een uitgever te vinden, maar toen de boeken eenmaal verschenen eind jaren negentig, ging het snel. Toen deel vier verscheen gingen in Nederland zelfs 's nachts de winkels open en werden alle journaals bevolkt door slaperige kinderkoppies die triomfantelijk hun exmplaar van Harry Potter en de vuurbeker bemachtigd hadden. Nu, eind 2002, behoren de boeken tot de meest vertaalde - Wiebve Buddingh' vertaalde ze op creatieve wijze in het Nederlands - ter wereld. Ze verschenen in 48 landen in miljoenen exemplaren. Harry Potter is niet meer weg te denken uit de wereld van hebbedingetjes en speelgoed: potloden, kaarten, puzzles, poppetjes, snoep, lego, computerspelletjes, gummetjes, snoepjes, toverstafjes, brilletjes, maskers - je kunt het zo gek niet bedenken of iemand heeft wel bedacht dat ook daar geld in zit, het almachtige oog van fimproducent Warner Bros ten spijt. En dan nog allerlei websites, allemaal voorzien van vliegende uilen en gouden zwerkbal snaais. Harry Potter inspireert tot zeer veel technische hoogstandjes.

Inmiddels is er wel een probleem: deel vijf had al lang verschenen zullen zijn, maar is er nog steeds niet - ondanks het Chinese deel vijf dat op de tentoonstelling Wonderland in de Kunsthal in Rotterdam te zien is. Dat is een fake-verhaal geschreven door een ongeduldige fan. Nee, het wachten is nog stees op het échte deel vijf van J.K. Rowling, dat weliswaar steeds aangekondigd wordt, maar er nog steeds niet is. Er wordt volop gespeculeerd: Rowling heeft een writers block omdat ze overdonderd is door het succes; Rowling weet niet wat ze aanmoet met Harry's ontwikkelende sexualiteit. Het blijven speculaties en laten we maar hopen dat de geruchten dat het toch nog echt in 2002 zal verschijnen waar zijn.

Opmerkelijk genoeg slaan de boeken aan bij zowel kinderen als volwassenen. Die populariteit werd nog verder verhoogd door de film over het eerste boek, Harry Potter en de steen der wijzen, die in november 2001 verscheen. Potter kreeg een gezicht, net zoals zijn vrienden Hermelien en Ron Wemel en al die anderen die in de boeken figureren. En nu - op 21 november 2002 is er dan de tweede film: Harry Potter en de geheime kamer. Een film waarin de filmmakers zichzelf overtroffen hebben, vol speciale effecten en griezelige scènes: een slang die de camera insist, een spin zo groot als een volwassen man De televisie staat bol van de fragmenten, interviews en reclamespotjes. Ouders en deskundigen discussiëren over de minimum leeftijd waarop men met een gerust hart er naar toe kan - 35, mét ouders die meekijken werd al gezegd - kortom, ook deze film zal Harry Potter verder opstuwen naar de onsterfelijkheid van een klassieke kinderboekenheld.

Dit dossier is bijgewerkt tot 22 november 2002

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland