Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
Vis 02.6912
datum
21-11-2002

onderwerp
Een vangstverbod van de Vlaamse regering
TRC 2002/9769

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Op 14 november '02 heeft de heer Buijs (CDA) vragen gesteld over het instellen van een vangstverbod door de Vlaamse regering. Bijgevoegd de antwoorden.


---
De voorgenomen maatregel van de Vlaamse regering is gebaseerd op bestandsoverwegingen en past binnen het gemeenschappelijk visserijbeleid. Dit beleid geeft een exclusieve bevoegdheid aan de lidstaten regels te stellen aan de toegang tot de driemijlszone. De maatregel is nog door het Vlaamse kabinet nog niet definitief vastgesteld en wordt op dit moment beoordeeld door de Belgische Raad van State.


---
De voorgenomen maatregel kan niet in strijd worden geacht met het vrije verkeer van goederen en diensten omdat de maatregel onder gelijke voorwaarden ook niet-Belgische vissers toegang geeft tot de driemijlszone. Evenmin is er sprake van strijdigheid met het Benelux Verdrag.


---
Ik heb op diverse momenten zowel politiek als ambtelijk bezwaar gemaakt tegen het voornemen van de Vlaamse regering. Ik acht de onderbouwing van de noodzaak tot het treffen van de maatregel niet overtuigend. Voordat de maatregel definitief wordt vastgesteld zal ik mijn ongenoegen opnieuw overbrengen aan Minister Dua.


---
Nee.

De staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,

ir. B.J. Odink

datum

kenmerk

bijlage
Vragen

Vragen van het lid Buijs (CDA) aan de staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over een vangstverbod van de Vlaamse regering.(Ingezonden 13 november 2002)

1
In hoeverre past de maatregel van de Vlaamse regering, om langs de kust een vangstverbod in te stellen voor schepen boven de zeventig ton en waarvan vooral de Nederlandse visserij de dupe wordt, binnen het door de EU overeengekomen Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB)? 1

2
Is deze maatregel niet in strijd met het vrije verkeer van goederen en diensten?

3
Bent u van mening dat er maatregelen genomen moeten worden om het besluit van de Vlaamse regering ongedaan te maken? Zo ja, welke rol kunt u spelen bij de te nemen maatregelen?

4
Komen de door deze maatregel gedupeerde vissers in aanmerking voor een schadevergoeding? Zo ja, bent u bereid de rekening daarvan in te dienen bij de Vlaamse overheid?

1 PZC, 11 november jl.


---