Gemeente Ferwerderadiel

Brandveiligheid in relatie met kerstbomen en kerstversiering

Kerstmis, Oud & Nieuw, het lijkt nog ver weg. Toch bent u waarschijnlijk al gestart met de voorbereidingen voor deze feestelijke dagen. Versiering om uw huis, gebouw(en) weer gezellig en feestelijk aan te kleden voor deze drukke periode hoort daar bij. Gebruik van brandgevaarlijke versiering of aankleding eventueel in combinatie met een volle ruimte kan tot catastrofes leiden. De brandweer vraagt daarom uw bijzondere aandacht voor de brandveiligheid in deze dagen, maar daarnaast ook gedurende rest van het jaar.

De brandweer wil u graag informeren hoe u de feestelijke aankleding van uw gebouw op een brandveilige wijze zou kunnen uitvoeren. Vergeet daarbij niet dat de verantwoordelijkheid voor de zorg en veiligheid van uzelf, uw bezoekers en uw personeel in eerste instantie bij u ligt. Heeft u vraagtekens bij de door u gekozen wijze van versiering vraag dan de brandweer om advies. Wacht hier echter niet mee tot het laatste moment.

Inzicht en voorschriften ten aanzien van de brandveiligheid zijn blijvend in ontwikkeling. Voorschriften worden daar zo nodig op aangepast. Met impregneren van kerstbomen of kerst(sparren)takken zijn echter nog geen resultaten geboekt die het materiaal met zekerheid voldoende brandveilig maken.

Voor scholen, andere exploitanten en thuis zijn er tips ontwikkeld. Deze tips zijn inmiddels aan de scholen en de horecaondernemers, dorpshuizen e.d. verzonden.

De voorschriften zijn niet alleen van toepassing op versiering voor kerst en nieuwjaar maar gelden het hele jaar door. Ons advies is daarom het hele jaar door tijd en aandacht aan brandveiligheid in uw gebouw en organisatie te besteden.

Brandveiligheid is veel meer dan op een verantwoorde manier versieren. De balans tussen het aantal aanwezigen, ontvluchtingsmogelijkheden, het gebruik van versiering en interne organisatie enz. vormen de kern van een brandveilig gebruik. Deze onderwerpen kunnen stuk voor stuk terug worden gevonden in de tips.

Wij verwachten dat u als eigenaar, exploitant of gebruiker van het gebouw de voorschriften naleeft en controleert, zodat toegepaste versiering en aankleding voldoen aan de gestelde eisen. Dit is niet alleen in uw belang maar uiteraard ook in het belang alle aanwezigen.