Gemeente Enschede

Raadsbericht 2002-04

De raadsvergadering van dinsdag 8 oktober 2002
Enkele tientallen bewoners van de wijk De Laares kwamen naar de publieke tribune om te luisteren naar bespreking in de raad van de herstructureringsplannen (klik hier) voor hun wijk. Om het geduld van deze bezoekers niet te lang op de proef te stellen, werd het agendapunt naar voren gehaald.

---

Herstructurering De Laares
De collegevoorstellen voor herstructurering konden in grote lijnen rekenen op brede instemming in de raad (alle fracties behalve de Stadspartij). Dat een deel van de wijk zal worden gesloopt en niet iedereen onder dezelfde condities zal kunnen terugkeren, maakt de keuze voor herstructurering er niet gemakkelijker op, zo lieten enkele raadsleden doorschemeren.

...pappen en nathouden... "Deze plannen bieden een goed toekomstperspectief. Niets doen maakt het alleen maar erger", vond niettemin PvdA-raadslid Marlon Kiranli. VVD'ster Siska van der Aa trok een soort gelijke conclusie: "Pappen en nathouden zal niet voldoende zijn om de leefbaarheid in de wijk op peil te
houden." Volgens het VVD-raadslid is er vanuit de wijkcommissie weliswaar oppositie tegen de plannen, maar worden ze in het algemeen positief ontvangen. Ook GroenLinks stemde in met de herstructurering. "Moet gebeuren", vond fractievoorzitter Jelmer van der Zee. Een kritische kanttekening werd door zowel Adriaan van Duinen (D66), Van der Zee als Van der Aa geplaatst bij de burgerparticipatie. Van der Aa: "Sommige bewoners hebben de indruk dat de plannen al lang rond waren. Voor ons een reden om de burgerparticipatie rond dit project zorgvuldig te evalueren."
Op verschillende manieren werd door de raadsleden gezocht naar oplossingen voor de mensen die na herstructurering willen terugkeren naar de wijk. Het verst ging daarin Stadspartij-raadslid Hans Hofte, die het ontstaan van een groep "Laares-nomaden" voorzag. Met een motie, waarin een terugkeergarantie voor de bewoners was opgenomen, zou dit tegengegaan moeten worden. Alleen zijn eigen fractie stemde echter voor de motie.
...Laares-nomaden...
Wethouder Roelof Bleker gaf aan dat een voorrangsbehandeling voor terugkerende bewoners al in de plannen is opgenomen, "en ik zal mijn best doen om dat ook uit te voeren".

...mooi plan... Hij stelde echter ook dat de spanning tussen het aantal te slopen en nieuw te bouwen huurwoningen niet moet worden overdreven. Hij verwees daarbij naar de medewerking van de drie grote woningcorporaties in Enschede, die gezamenlijk een voorraad hebben van 20.000 woningen in de stad. Op het moment dat zo'n tweehonderd woningen van Volion worden gesloopt, zijn bovendien in het westen van de wijk al zo'n 260 nieuwe woningen gebouwd. Ook zijn er mogelijkheden om doorstromers naar een koopwoning te helpen met instrumenten als startersleningen, stimuleringsregelingen en de landelijke regeling voor koopsubsidie.
Volgens Bleker vormen de plannen voor herstructurering alles bij elkaar genomen "een mooi geïntegreerd plan". Aansluitend op de constatering van VVD-raadslid Van der Aa, die zei dat de plannen rechtstreeks voortvloeien uit de Toekomstvisie van de gemeente
Enschede, stelde Bleker dat de plannen niet alleen zijn opgesteld vanuit de wooncarrière van de bewoners, maar ook een "stevige stedelijke component" bevatten.

...te passief... De verwijzing van de wethouder naar een voorrangsbehandeling bij terugkeer ging GroenLinks niet ver genoeg. "Te passief", vond GroenLinks-raadslid Van der Zee. Hij diende daarom een motie in, waarin het college een "inspanningsverplichting" krijgt om voor bewoners met een historische binding of andere betrokkenheid bij de buurt te zoeken naar mogelijkheden om terug te keren. De motie werd aangenomen met alleen de stemmen van de VVD tegen.

Kantorennota
De raad stond vervolgens uitgebreid stil bij de kantorennota van de gemeente Enschede. Daarin wordt vastgesteld dat bij voortgaande nieuwbouw van kantoren leegstand kan dreigen, en wordt voorgesteld alle plannen die nog redelijkerwijs te stoppen zijn in de ijskast te zetten.
PvdA en GroenLinks kwamen met een motie om te onderzoeken of leegstaande kantoren een andere bestemming kunnen krijgen, bijvoorbeeld woonfuncties voor jongeren en studenten, atelierruimte voor kunstenaars en bedrijfslocaties voor startende ondernemers. VVD-fractievoorzitter Arnold Enklaar stak zijn ergernis over de motie niet onder stoelen of banken: "Ik hoor hier zoveel onzin dat ik wel móet reageren. Het is een typisch linkse reflex dat de overheid zou moeten ingrijpen als het slecht gaat, zodat later, als de economie weer aantrekt, alles in de soep loopt. Als u meer ruimte wilt voor starters en studenten, maak dáár dan een motie over. Kantoorruimte is heel iets anders, alleen al gelet op de ruimtelijkeordeningsaspecten. Deze motie is gewoon nonsens."
...nonsens...
Ook wethouder Helder liep niet warm voor de motie. In de kantorennota is al voorzien in functieverandering, bijvoorbeeld van voorgenomen kantoorruimte in de wijdere omgeving van het station. "Als er verder initiatieven zijn, reageren we als gemeente positief", zei Helder. Maar hij zag er weinig in om als gemeente geld beschikbaar te stellen voor een grote, stadsbrede scan naar functieverandering van bestaande kantoorruimte.

...varkens slimmer... GroenLinks-raadslid René Tenkink verwees nog eens naar het in de nota genoemde economische verschijnsel van de varkenscyclus, waaraan ook de kantorenbouw in Enschede ten prooi lijkt te vallen. "Varkens zijn slimmer", aldus Tenkink, die vasthield aan zijn motie, maar aangaf dat het onderzoek daartoe niet grootschalig hoeft te zijn. "Het gaat er vooral om tot goede afspraken te komen met projectontwikkelaars."
De motie werd uiteindelijk aangenomen met een krappe meerderheid van 16 tegen 14 stemmen. De fracties van PvdA, Stadspartij, GroenLinks, Burgerbelangen en D66 stemden voor.

Verkeersontsluiting MST
Geheel in lijn met de dualistische beginselen, kreeg het college ook bij de plannen voor een extra afslag bij het ziekenhuis aan de Haaksbergerstraat van de raad een opdracht mee.

...bereikbaarheid... De raad kon zich vinden in de aanleg van een extra afslagstrook in de Haaksbergerstraat, maar zag daarin geen panacee voor alle bereikbaarheidsproblemen rond het MST en de binnenstad. VVD'er Jeroen Hatenboer - medeondertekenaar van een motie over de verkeersontsluiting - zette zelfs vraagtekens bij de extra afslag: "Het MST is niet het enige doel van het verkeer op de Haaksbergerstraat, het gaat ook om de bereikbaarheid van het centrum. De hele ingang van het MST moet eigenlijk verplaatst worden." Deze conclusie ging de andere raadsfracties echter te ver. De motie pleit voor goed overleg met alle betrokkenen, om uiteindelijk een structurele oplossing te zoeken voor de verkeersontsluiting rond het MST-terrein.
Wethouder Helder kon zich wel vinden in de motie. Hij kondigde aan een structurele oplossing in beeld te willen brengen in samenhang met de geactualiseerde mobiliteitsnota, die in maart naar de raad komt en met de stadsdeelvisie Centrum, die momenteel in ontwikkeling is. De motie werd met algemene stemmen aangenomen.

---