Gemeente Enschede

Raadsbericht 2002-05

De Raadsvergadering van maandag 18 en dinsdag 19 november 2002 Belangrijkste agendapunten voor deze vergadering waren: de eerste politieke agenda en het rapport van de Rekenkamer over de tekorten bij het project Van Heekplein.

klik hier voor de officiële besluitenlijst

---

Vragenuur
Het vragenuurtje blijkt een gewild én effectief moment om het college een korte toelichting te vragen over actuele zaken. Een achttal vragen van de Stadspartij, Groen Links en de PvdA werden in iets meer dan een half uurtje afgehandeld.

Huurcompensatie bewoners rampgebied
De huurcompensatieregeling loopt af per juli volgend jaar. Dhr. Lammerink (Stadspartij) wilde van wethouder Roelof Bleker weten of de regeling niet moet worden verlengd om problemen te voorkomen bij deze groep burgers. De wethouder gaf aan dat ook de Belangenvereniging Vuurwerkramp Slachtoffers Enschede (BVSE) dit probleem al heeft aangekaart. Hoewel het een regeling van het Ministerie van VROM betreft en al vanaf het begin bekend is dat de regeling drie jaar zou lopen, gaf Bleker te kennen dat de BVSE op zijn steun mag rekenen als zij in Den Haag voor verlenging van de regeling willen lobbyen. Bleker benadrukte wel dat de bewoners zelf ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen om problemen voor te zijn.
Wethouder Bleker verduidelijkte daarnaast dat een citaat in de media (`als het niet anders kan, dan moeten de mensen maar verhuizen') ten onrechte werd toegeschreven aan de wethouder. De werkelijke bron van deze omstreden uitspraak heeft inmiddels excuses aangeboden.

Wachttijden en telefoonkosten WVG-vervoer
De Stadspartij confronteerde wethouder Tymon de Weger met klachten over de bereikbaarheid van de servicetelefoon voor het WVG-vervoer. Deze wist te melden dat er al maatregelen en afspraken waren met de vervoerder om de klachten op te lossen. Een nieuwe telefooncentrale is al in werking, terwijl de wachttijd op dit moment maximaal 3 minuten mag zijn. In de toekomst moet de wachttijd terug naar maximaal 20 seconden of 60 seconden tijdens piekuren. Gratis zal het 0900-nummer niet worden, zoals de Stadspartij vroeg. De bedoeling is echter volgens De Weger om het tarief terug te brengen tot maximaal het lokaaltarief. Op dit moment kost het 0900-nummer nog 10 eurocent per minuut.

Afhandeling post en telefoon
De ambtelijke cultuuromslag wordt concreet gemaakt via een viertal verbeterprojecten, waaronder het beter en sneller afhandelen van post en telefoon. De Stadspartij bleek bij monde van raadslid Lammerink bepaald nog niet tevreden over de voortgang. Lammerink gaf aan dat er nog steeds klachten zijn vanuit de bevolking over telefonische bereikbaarheid en beantwoording van brieven.
Verantwoordelijk wethouder Jeroen Goudt was echter van mening dat de situatie eerder beter wordt dan slechter. Wel toonde hij het besef dat het halen van cijfermatige doelen zoals het beantwoorden van brieven binnen drie weken en het opnemen van de telefoon binnen 40 seconden niet zaligmakend is. De wethouder twijfelde er niet aan dat uit onderzoek zal blijken dat de cijfermatige normen worden gehaald. Maar tegelijkertijd gaf hij toe dat de volgende stap natuurlijk is `hoe worden mensen aan de telefoon te woord gestaan? Hoe is de afhandeling van de brieven? Krijgen de burgers antwoord op hun vragen?' Cultuuromslag is voor de wethouder een kwestie van stap voor stap vooruit. Dat kost tijd. `Permanente aandacht voor alle vier de verbeterprojecten blijft nodig', zo bepleitte Goudt.

Schadevergoeding Ten Hag
Raadslid Hofte van de Stadspartij vroeg om opheldering rond de herinrichting van de parkeerplaats van makelaardij Ten Hag. Naar inzicht van de heer Hofte was de herinrichting wel heel erg duur uitgevallen in vergelijking met de bult. Hofte vroeg zich dan ook af of dat bedrag was gebaseerd op schadeclaims of dat de kosten verband hielden met de verplaatsing van de hoofdingang van het makelaarskantoor.
Wethouder Eric voelde zich genoodzaakt te verwijzen naar rapportages van twee maanden geleden, waarin al aangegeven werd dat de herinrichting van de parkeerplaats duur uitviel vanwege onder andere afwateringsproblemen en het verleggen van kabels en leidingen. Van ingediende schadeclaims was geen sprake volgens de wethouder. Helder vond het aanbod van raadslid Hofte dat hij de herinrichting van de parkeerplaats `voor de helft' kon doen sympathiek, maar te laat.

Fietsen op Stationsplein
Mevrouw Kiranli-Kronenburg van de PvdA toonde zich bezorgd om de fietsenoverlast bij het Stationsplein. Zij wilde weten van het College welke acties en maatregelen nog volgen en benadrukte het belang van een structurele oplossing voor dit probleem. Wethouder Eric helder gaf toe dat het `een lastig probleem' is, dat inderdaad een structurele oplossing vraagt. Sinds 15 november worden mensen dagelijks aangesproken, worden fietsen van flyers voorzien en gaan wekelijks foutgeparkeerde fietsen richting de stalling. Elke drie maanden worden fietskrotten afgevoerd. De wethouder vond echter wel dat het `in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de mensen zelf is'. Raadslid Kiranli reageerde op dit pakket maatregelen met de vraag of de wethouder nog meer achter de hand had dan alleen aanspreken op gedrag, bijvoorbeeld het uitdelen van een boete. Wethouder Helder kon deze lik-op-stuk benadering niet toezeggen. `Een structurele oplossing vraagt ook om structurele dekking', zo meende hij, doelend op de extra kosten die controle en handhaving met zich meebrengen.

Deelname aan Entente Floriale 2004
Groen Links raadslid Tenkink ondersteunde het besluit van het College om deel te nemen aan de nationale voorrondes van de Entente Florale. Toch vroeg hij zich af Enschede wel groen genoeg is voor "een gouden medaille". Ook maakte hij zich zorgen over hoe de jury zou denken over onder andere plannen om te bouwen in het buitengebied. `Meer dan een droogboeketje zit er toch niet in', zo meende hij. Wethouder André Le Loux van Burgerbelangen ziet in de deelname vooral andere kansen. Stadspromotie, extra (educatieve) activiteiten voor burgers en vooral: een objectieve beoordeling door anderen over hoe de gemeente omgaat met het groenbeleid in een groeiende en uitbreidende stad. Met name dat laatste punt hamerde de wethouder op als belangrijk winstpunt. Le Loux vatte zijn uitleg samen met de gevleugelde woorden `deelnemen is soms belangrijker dan winnen'.

---

Raadsbesluiten

Politieke agenda 2002-2003
In het nieuwe dualistisch stelsel kan de raad een eigen politiek programma bepalen, dat los staat van het college-akkoord. Dat is een van de manieren waarop de raad tegenwoordig op hoofdlijnen sturing kan geven aan de ontwikkeling van het gemeentebeleid. Daarmee is de politieke agenda ook een middel om elk jaar nieuwe politieke items bespreekbaar te maken. Dat Enschede sneller is dan de meeste gemeenten met de invoering van allerlei dualistische vernieuwingen, bleek wel uit het feit dat nu al de eerste Enschedese politieke agenda in de raad werd vastgesteld.
De gemeenteraad had in een voortraject al gekozen voor een viertal hoofdpunten, te weten: ontwikkelingen in de sociale structuur op wijkniveau, de ontwikkeling van een integraal jeugdbeleid, veiligheid en tot slot mobiliteit. In de politieke agenda staat onder meer wanneer en op welke manier deze hoofdpunten in welke commissie komen. De raad was in haar algemeenheid heel positief over de eerste politieke agenda. Raadslid Heeringa van het CDA verwacht `boeiende besprekingen' voor het vervolg. PvdA-er Van Dijk sprak over `een waardevol proces dat de burger dichter bij de politiek brengt'. Het waren echter niet louter positieve geluiden. VVD-er Hatenboer vond dat de politieke agenda `lef miste' en waarschuwde ervoor `niet al te snel te berusten in de veranderingen die we als gemeenteraad doorvoeren'. De heer Datema van de Christenunie meende dat de politieke agenda `duidelijker richting burgers moet worden gecommuniceerd om teleurstellingen te voorkomen'.

Rapport Rekenkamer tekorten Van Heekplein
Nooit meer zo, dat is de belangrijkste les uit het megaproject Van Heekplein. De voltallige Gemeenteraad ging dinsdag uiteindelijk akkoord met de aanbevelingen van de Rekenkamer zoals ze die verwoordde in het rapport "Onderzoek naar de oorzaken van de overschrijding in het project Van Heekplein". Verbeteringen die ertoe moeten leiden dat bij projecten nooit meer plotseling grote tekorten ontstaan. Wethouder Jeroen Goudt zegde toe dat in de rapportages die in januari en februari over verschillende projecten verschijnen, de eerste verbeteringen zichtbaar zijn.
Na twee lange avonden van soms felle discussies zijn College en Raad het erover eens dat de lessen van het Van Heekplein zo snel mogelijk moeten leiden tot verbeteringen. Enkele verbeteringen zijn:
1. Integrale projectbeheersing verbeteren. Als het totale overzicht over een project bekend is, ontstaat een beter inzicht in de knelpunten. Op basis van tijdige en correcte informatie kunnen dan besluiten worden genomen.

2. Risicoanalyse en -beheersing en het aangeven van bandbreedtes waarbinnen het financieel resultaat van het project zich mag bewegen, moeten plotselinge tekorten voorkomen.
3. Het benoemen van één verantwoordelijke projectwethouder. Geen gedeelde bestuurlijke verantwoordelijkheid meer.

De tweede avond stond de rol van het College in het project centraal. Met name vanuit de oppositiepartijen VVD, Groen Links, D'66 en Stadspartij was er kritiek op het feit dat er nog geen antwoord was op de vraag wie in de verschillende periodes politiek verantwoordelijk voor het project was, waarom er van bijeenkomsten geen notulen waren gemaakt en waarom de Raad niet eerder is geïnformeerd op basis van de signalen die er waren over het oplopende tekort. Ook vanuit de collegepartijen waren er nog veel vragen over de rol van de diverse bij het project betrokken oud-wethouders, zoals Koopmans en Althof. Wethouder Eric Helder wees nog eens nadrukkelijk op het belang voor de stad van het Van Heekplein-project. `Er is bestuurlijke moed voor nodig om aan een dergelijk omvangrijk mega-project te beginnen. Maar als we de centrumstad van de regio willen zijn, hoort daar een Van Heekplein bij zoals het nu gestalte krijgt. Ook in de omgeving gaan private partijen nieuwe investeringen doen, zoals de HTS-locatie'. De wethouder gaf toe dat er te lang een te optimistisch beeld is geschetst over het te behalen financiële resultaat. Het zou beter zijn geweest een ruime onzekerheidsmarge te nemen. De te hoge financiële verwachtingen waren al een verkeerde start van het project. Burgemeester Mans lichtte zijn rol in het project als volgt toe. `Het project dreigde volledig in het slop te raken. Er is veel energie gestoken om alle partners binnen het project te houden!' De moties van wantrouwen die de VVD en de Stadspartij aan het adres van burgemeester Mans en wethouder Helder hadden ingediend, werden aan het eind van de avond met een ruime meerderheid van stemmen verworpen.
---

klik hier voor de officiële besluitenlijst