MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

18-11-2002
Bezuinigen en de economie nieuw leven inblazen, gaat dat samen? Export en investeringen en daarmee de economie kunnen groeien als de productiviteit stijgt en de (loon-) kosten dalen. De overheid moet daarvoor dusdanige voorwaarden creëren dat ondernemers hun werk kunnen doen als aanjager van de economie. Deze regering jaagt werkgevers op kosten met forse lastenverzwaringen en kort op belangrijke fiscale regelingen. Dit stelt MKB-Nederland-voorzitter Hans de Boer vandaag (18 november jl) op het Jaarcongres van de Koninklijke Vereniging MKB-Nederland in Scheveningen.

De vooruitzichten voor het komende jaar zijn dermate slecht, dat de economie tot stilstand dreigt te komen en het aantal werklozen fors oploopt. Het kabinet moet nu actie ondernemen om een nieuwe schwung te geven aan de groei van de economie. Maar het kiest daarbij voor de verkeerde weg. Berekeningen van MKB-Nederland tonen aan dat de voorgestelde bezuinigingen ondernemers op kosten jagen en hen belemmeren te investeren en exporteren: de twee belangrijkste voorwaarden voor economische groei.

De optelsom van alle -door het Kabinet voorgestelde- lastenverzwaringen en -verlichtingen komt volgend jaar uit op 350 miljoen euro extra lasten voor werkgevers. De door het Kabinet gepresenteerde lastenverlichting is slechts een uitruil tussen ww-premies en ziekenfondspremies, waarbij de verhoging van de ziekenfondspremie meer dan het dubbele (528 miljoen euro) is van de verlaging van de ww-premies voor werkgevers (250 miljoen euro). Bovendien stijgen de lasten als gevolg van het afschaffen van fiscale maatregelen.

Het afschaffen van de SpAK, de arbeidskorting voor het in dienst nemen van laaggeschoolden, is een regelrechte bedreiging voor de economische ontwikkeling. Het kabinet denkt 230 miljoen euro te kunnen bezuinigen, maar beseft niet dat het daarmee voor honderden miljoenen misloopt aan investeringen, bruto binnenlands product, export en toegevoegde waarde. De SpAK is bovendien zeer succesvol bij het in de hand houden van de loonkosten en bestrijden van de werkloosheid.

De veel te stringente eisen die de Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK) stelt aan de pensioenfondsen, veroorzaken een extra druk op de premies en daarmee op de loonkosten (1%). De PVK heeft weinig oog voor de economie en gedraagt zich teveel als boekhouder, aldus De Boer.

Daarnaast leggen ook de wettelijke bijdrage in de kosten voor kinderopvang en het doorbetalen van (70% van) tien dagen zorgverlof (Wet Arbeid en Zorg) een extra druk op de loonkosten. Helemaal absurd zijn de bezuinigingen op subsidies voor innovaties als speur- en ontwikkelingswerk en kennisoverdracht. Het bedrijfsleven moet het teruglopen van de arbeidsproductiviteit en daarmee onze concurrentiepositie juist bestrijden met vernieuwingen.

MKB-Nederland-voorzitter Hans de Boer doet het Kabinet daarom tijdens het Jaarcongres een aantal oplossingen aan de hand om de economie te stimuleren. Loslaten van het strenge regime voor het begrotingstekort kan de economie op veel fronten stimuleren. De nu voorgestelde arbeidskorting heeft geen enkel effect: deze is te generiek en zal in de spaarpot van burgers verdwijnen. Zet een deel hiervan specifiek in om de armoedeval te bestrijden en de rest voor handhaving van de SpAK. Dit is goed voor het behoud van werkgelegenheid. De overheid moet bovendien de premies voor de sociale verzekeringen kostendekkend en dus lager- vaststellen. De overschotten in de fondsen moeten terug naar diegenen die hebben betaald: werkgevers en werknemers. De Pensioen- en Verzekeringskamer moet niet te boekhoudkundig naar de dekkingsgraad van de pensioenfondsen kijken, maar de economische bril opzetten. Zodra de economie weer aantrekt, gaat het ook beter met de beleggingsresultaten. De bezuinigingen op innovatiesubsidies moeten worden teruggedraaid.\'
Tenslotte moet de vakbeweging de veel te hoge looneisen laten vallen, daarmee geeft ze aan volstrekt buiten de werkelijkheid te staan, aldus de MKB-Nederland-voorzitter.