MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

21-11-2002
Geen centrale aanbeveling zonder helder percentage en bandbreedte voor loonruimte
Een centrale aanbeveling heeft alleen nut als het én steun geeft aan de decentrale cao-onderhandelaars én aanhaakt bij de acute economische nood van dit moment. Er is een sluipmoord gaande op 150.000 tot 200.000 banen in het bedrijfsleven. Dit stelt MKB-Nederland-voorzitter Hans de Boer vanmiddag in een debat met FNV-voorzitter Lodewijk de Waal, tijdens het Jaarcongres van de MO-groep in Zeist.

Het Kabinet heeft het centrale overleg belast met verkeerde vertrekpunten door te spreken over matiging van contractlonen, waar het eigenlijk gaat over een noodzakelijke ombuiging van de bruto-loonkosten. Dit uit zich ook in het contractloonaanbod van de Rijksoverheidssector aan de vakbeweging, dat zich bóven de te verwachten inflatie beweegt. De MKB-Nederland-voorzitter wil dat in een centrale aanbeveling wordt uitgegaan van de meest recente inzichten over de te verwachten inflatie. Die zal eerder op of onder de 2% liggen, dan op de verwachte 2,25%. In dit verband bepleit De Boer dat minister Hoogervorst het Centraal PlanBureau vraagt vóór 28 november met de laatste inzichten te komen. Dit laatste inzicht aangaande de inflatie (het geschoonde prijs-indexcijfer) is wat MKB-Nederland betreft de absolute bovengrens voor de centraal af te spreken loonruimte in 2003. Hierbij is ook helder dat de ondergrens uiteraard op nul kan liggen.
Vage teksten in een centrale aanbeveling, die in het decentrale overleg voor meerdere uitleg vatbaar zijn, zal MKB-Nederland niet voor haar rekening nemen.