---

Ministerie van Defensie



---

Elektronisch condoleanceregister Vickers Wellington

22-11-2002

Op veler verzoek heeft de gemeente De Ronde Venen op haar internetsite www.derondevenen.nl een elektronisch condoleanceregister geopend naar aanleiding van de vondst, eerder dit jaar, van de stoffelijke resten van Canadese oorlogsvliegers. De Canadezen kwamen in de nacht van 4 op 5 mei 1943 om het leven toen hun Vickers Wellington-bommenwerper door een Duits jachtvliegtuig werd neergeschoten. De eerder dit jaar geborgen stoffelijke resten van Flight Sergeant White, Flight Sergeant Thibeaudeau en Warrant Officer Moulton worden volgende week woensdag 27 november in Wilnis begraven.

Het condoleanceregister op de website van de gemeente De Ronde Venen is te benaderen via een link in de rubriek "Projecten" naar "Vickers Wellington". Belangstellenden die de begrafenis op 27 november willen bijwonen, kunnen dinsdagavond 26 november van 18.45 tot 21.00 uur in de Nederlands Hervormde Kerk in Wilnis de omgekomen militairen, de Canadese Flight Sergeant White, Flight Sergeant Thibaudeau en Warrant Officer Moulton, de laatste eer bewijzen. In de kerk ligt een condoleanceregister. Het register wordt na afloop van de plechtigheden aan de nabestaanden van de Canadese militairen aangeboden. De begrafenis, met militaire eer, vindt vervolgens woensdagochtend plaats op de begraafplaats bij de Nederlands Hervormde Kerk in Wilnis.

De Brits-Canadese bommenwerper Vickers Wellington HE727 NA-K stortte in de nacht van 4 mei op 5 mei 1943 neer in een weiland nabij Wilnis. Het toestel maakte deel uit van het 428e Royal Canadian Air Force squadron en was op 4 mei 1943 opgestegen uit het Zuid-Engelse graafschap Yorkshire. Het toestel voerde een geallieerde aanval van 600 bommenwerpers uit op Dortmund. Op de terugvlucht werd de Vickers Wellington door een Duitse Junkers 88 nachtjager uit de lucht geschoten. Twee bemanningsleden wisten het brandende toestel per parachute te verlaten. Zij werden op de grond door de bezetter krijgsgevangen gemaakt. Een deel van de stoffelijke resten van piloot Robert Benjamin Moulton werd gevonden en in Wilnis op de begraafplaats van de Nederlands Hervormde Kerk begraven. De beide boordschutters White en Thibaudeau stonden tot september als vermist te boek.