Gemeente Rotterdam

Uitgangspunten Polder Laag Zestienhoven

(22-11) Het college van B en W heeft uitgangspunten geformuleerd voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van de Polder Laag Zestienhoven. De polder Laag Zestienhoven biedt een unieke gelegenheid om royale woonruimte in het groen te creëren. Daarmee wordt gewerkt aan een belangrijke doelstelling van dit college: het aantrekken van mensen met midden- en hoge inkomens.

In Laag Zestienhoven worden 300 tot 550 bijzondere, voornamelijk grondgebonden middeldure woningen gebouwd, in een lage dichtheid en een groene omgeving. Er worden bovendien mogelijkheden voor Particulier Opdrachtgeverschap gecreëerd door de uitgifte van zon 150 vrije kavels.

Groene loper
In de uitgangspunten zoals die nu zijn gekozen, is de integratie van zon 200 à 240 volkstuinen opgenomen. Voor de overige volkstuinen wordt een nieuwe locatie ontwikkeld ten noorden van Luchthaven Zestienhoven in de nog te ontwikkelen Vlinderstrik. Het plan voorziet verder in een groene loper. Dat is een recreatieve en ecologische zone die zich uitstrekt van de Bergse Plassen, langs de onderkant van de nieuwe woonwijk en het bedrijventerrein Schieveen, tot in het Groene Hart.

Woningen en kantoren
Het oostelijk deel van de polder, dat komt te liggen langs de toekomstige Randstadrail en HSL, wordt de Stedelijke Ontwikkelingszone genoemd en zal dichter bebouwd worden. Voorzien zijn 1100 tot 1400 woningen, en zon 250.000 m2 kantoren, bedrijven en voorzieningen. Door deze combinatie van functies krijgt dit gebied een meer stedelijk karakter.

Start in 2006
De uitgangspunten zoals die nu zijn geformuleerd, moeten, na overleg met betrokkenen en in samenspraak met de deelgemeente Overschie leiden tot een masterplan waarover medio 2003 door het college een beslissing wordt genomen. Op basis daarvan wordt het bestemmingsplan ontworpen waaraan een inspraakprocedure gekoppeld is. De bouw van Laag Zestienhoven moet in 2006 van start gaan.

Vesterking economie en recreatieve kwaliteit Polder Laag Zestienhoven ligt in de zogenaamde Noordrand van Rotterdam waarvan ook andere gebieden deel uitmaken die nog ontwikkeld gaan worden, zoals het natuurgebied Schieveen, bedrijventerrein Schieveen, en de Vlinderstrik. De uitvoering van Laag Zestienhoven en Schieveen is opgenomen in de collegeprioriteit Huisvesting. Rotterdam wil door het bebouwen van de Noordrand - naast haar positie op de woningmarkt - ook de economie en de recreatieve kwaliteit van de Rotterdamse regio versterken. Genoemde ontwikkelingen zijn als intentie verankerd in het Structuurplan voor Rotterdam, het Ruimtelijk Plan Rotterdam 2010 (RPR 2010).