Verbond van Verzekeraars

Richtlijn financiële conglomeraten bijna een feit

De Richtlijn aanvullend toezicht op financiële conglomeraten is op 21 november waarschijnlijk een feit. De Economische Commissie van het Europees Parlement (EP) heeft zich onlangs positief over de ontwerprichtlijn uitgesproken en de laatste amendementen zijn tijdens de behandeling door het EP overgenomen of weggestemd. Op 21 november zal het EP waarschijnlijk zijn goedkeuring geven aan de richtlijn.

Doel van de richtlijn is een aanvullend toezicht op financiële conglomeraten (combinaties van banken en verzekeraars in één groep), naast het sectorale toezicht dat al geldt. De richtlijn is van toepassing op conglomeraten waarvan de financiële activiteiten meer dan 40 procent van het balanstotaal uitmaken. Tot voor kort was er echter nog geen overeenstemming over de drie berekeningsmethoden die moeten bepalen of een conglomeraat onder de werking van de richtlijn valt of niet. Volgens het Verbond zijn die methoden niet equivalent, waardoor de uitkomsten substantieel kunnen verschillen. Dat klemt temeer, omdat een financieel conglomeraat niet zelf kan kiezen welke methode het moet hanteren. Het Verbond en het Comité Européen des Assurances (CEA) hebben er de afgelopen maanden daarom voor gepleit dat het conglomeraat zelf de berekeningsmethode kan kiezen, maar dat is uiteindelijk niet gelukt.

Het Verbond en het CEA vonden verder dat er duidelijkheid moet komen over de vraag welke toezichthouder bij welk conglomeraat bevoegd is om als coördinator op te treden. Tijdens de behandeling door het Europees Parlement zijn de amendementen hiervoor helaas weggestemd.

Bondig, november 2002