Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/158

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

22 november 2002

Nr. 02/158

Rutte komt met aanpak schuldenproblematiek

Demissionair staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid neemt maatregelen om de schuldenproblematiek aan te pakken, in het bijzonder bij jongeren. Hij wil gemeenten de mogelijkheid geven bijstand in natura te verstrekken aan mensen die dreigen af te glijden in de maatschappij en zichzelf onvoldoende kunnen redden. Verder laat hij onderzoeken of er een centrale registratie van schulden kan komen die kredietverstrekkers kunnen raadplegen. Er komt een landelijke voorlichtingscampagne waarin jongeren worden gewezen op de risicos van geld lenen.

De staatssecretaris schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer over de Integrale schuldhulpverlening en de aanpak van de schuldenproblematiek onder jongeren. Het gaat daarbij om mensen die hun schulden niet zonder professionele hulp kunnen oplossen. Sociale diensten, maatschappelijk werk en kredietbanken geven deze hulp, waarbij de gemeenten de regierol hebben. De hulp moet zich volgens Rutte niet beperken tot financiële hulp maar ook budgetbegeleiding en
-beheer en psychosociale hulp omvatten.

Uitgangspunt is dat mensen met problematische schulden in de eerste plaats zelf verantwoordelijk zijn voor het oplossen ervan. Bovendien moeten de betrokken gemeentelijke instanties de vrijheid krijgen zelf hun regelgeving op dit terrein te kunnen vaststellen.

Rutte wil gemeenten een ruimere mogelijkheid geven om aan het verstrekken van bijstand voorwaarden te stellen. De gemeente mag dat doen als de bijstandsgerechtigde dreigt af te glijden en zichzelf onvoldoende kan redden. De gemeente zou een deel van de bijstand in natura kunnen uitkeren of een deel van de uitkering kunnen gebruiken voor betaling van vaste lasten van de bijstandsgerechtigde. Ook zou de gemeente aan deze bijstandsgerechtigden verplicht budgetbeheer kunnen opleggen. In de herziening van de Algemene Bijstandswet zullen de ruimere mogelijkheden voor de gemeenten worden meegenomen.

Rutte laat onderzoeken of er een centrale registratie van schulden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) kan komen. Kredietverstrekkers zoals banken en financieringsmaatschappijen kunnen dat raadplegen om te voorkomen dat mensen met schulden te veel kredieten krijgen. Volgend voorjaar zal de Tweede Kamer geïnformeerd worden over de resultaten van het onderzoek. Ook laat Rutte bekijken of de overheid een rol kan spelen in de campagne die het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) en de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) willen starten om vooral kwetsbare groepen in de samenleving bewust te maken van de waarde van de euro. Verder onderzoekt het ministerie of er een certificering moet komen van schuldhulpverleners waardoor de kwaliteit van deze dienstverlening kan verbeteren.

Hoe groot de schuldenproblematiek precies is, is niet bekend. Om daarop zicht te krijgen zal onderzoek worden verricht. De eerste monitor vindt in 2003 plaats en wordt daarna periodiek herhaald. Bij het onderzoek wordt gekeken hoe de omvang van de schuldenproblematiek zich ontwikkelt bij huishoudens met een inkomen tot 150 procent van het sociale minimum. Dit is de doelgroep van het beleid omdat mensen met lagere inkomens kwetsbaarder zijn bij het ontstaan van schuldsituaties dan mensen met een hoger inkomen. De positie van jongeren zal in het onderzoek apart in beeld worden gebracht.

Speciale aandacht komt er voor het voorkomen van schulden bij jongeren. Volgende maand start het ministerie een landelijke voorlichtingscampagne voor jongeren tussen de 13 en 27 jaar. Centrale boodschap in de campagne is dat lenen ook terugbetalen betekent en dat rood staan ook lenen is. De campagne is vooral gericht op jongeren tussen de 13 en 18 jaar. Een aparte aandachtsgroep in de campagne vormen VMBO-leerlingen en leerlingen die de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) volgen. De campagne zal lopen via informatie op het jongerenloket van de website van het ministerie, www.szw.nl.

De campagne is een van de aanbevelingen van de werkgroep van deskundigen op het gebied van jongeren en schulden. Deze werkgroep is ingesteld op verzoek van de Tweede Kamer. Rutte neemt ook andere aanbevelingen over. Zo gaat het ministerie de uitwisseling tussen gemeenten stimuleren van goede praktijken bij de oplossing van problematische schulden onder jongeren. Daarnaast gaat het ministerie met banken en financieringsmaatschappijen overleggen over de mogelijkheid voor jongeren om al dan niet rood te mogen staan op hun betaalrekeningen.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Brief van staatssecretaris Rutte over integrale schuldhulpverlening