Katholieke Universiteit Nijmegen

Voor studenten en medewerkers
Online Introductiecursus Ondernemerschap KU Nijmegen Vanaf 22 november 2002 kunnen studenten en medewerkers van de Katholieke Universiteit Nijmegen beschikken over een via internet toegankelijke introductiecursus ondernemerschap. Deze online cursus presenteert in een snel overzicht de belangrijkste informatie die nodig is bij het voorbereiden van een bedrijfsplan voor een kennisintensieve onderneming. Bovendien bevat de cursus een groot aantal zelfwerkzaamheids-opdrachten en -oefeningen, voorbeelden van ondernemingsplannen en verwijzingen naar adviseurs en allerlei andere kennisdragers.

Studenten, aio's en andere medewerkers van de KU Nijmegen kunnen via deze e-learning-aanpak zelf hun kennis en vaardigheden verder ontwikkelen. Zij zijn daarna sneller en beter in staat een vertaalslag te maken van een potentieel interessant wetenschappelijk idee naar een commercieel levensvatbaar product, dienst of eigen bedrijf. Dit kan leiden tot een uitgewerkt ondernemingsplan, en uiteindelijk tot de start van een succesvol kennisintensief bedrijf.

Deze Introductiecursus Ondernemerschap (IO) is ontwikkeld met een subsidie van Senter om ondernemersvaardigheden te bevorderen. In het samenwerkingsproject namen deel: prof. dr. Hans Derksen, hoogleraar Kennis en Ondernemerschap, faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (NWI), de afdeling Bedrijfscommunicatie van de Faculteit der Letteren, o.l.v. prof. dr. Carel Jansen, met medewerking van dr. Rob le Pair, en drs. Hein van der Pasch, directeur van het Universitair Bedrijven Centrum Nijmegen. Projectmedewerker drs. Marike van Woerkom heeft de leerstofontwikkeling voor de cursus verzorgd en verwerkt in een e-learningmodule. De cursus ondernemerschap is toegankelijk vanaf de website van de KUN (www.kun.nl) en het Universitair Bedrijven Centrum Nijmegen: www.ubcnijmegen.nl

Deze nieuwe cursus sluit aan bij de snel groeiende ontwikkeling van digitaal onderwijs. Bovendien maakt de cursus deel uit van activiteiten aan de KU Nijmegen die studenten in staat stellen, naast een kwalitatief uitstekende wetenschappelijke opleiding, zich ook te oriënteren op hun toekomst na de studie en op vaardigheden om hun universitaire kennis zo effectief mogelijk in de maatschappij te kunnen inzetten. Voor dit doel en voor het stimuleren van jonge kennisintensieve bedrijven zijn op de campus ook bedrijfslocaties ontwikkeld: het Universitair BedrijvenCentrum Nijmegen en Mercator Technology & Science Park Nijmegen.
Bovendien heeft Stichting Gelder-Kennis de Mercator-leerstoel voor Kennis en Ondernemer-schap gevestigd, met prof. Hans Derksen als bijzonder hoogleraar. Zijn collegecyclus start weer op 9 april 2003, maar heeft een beperkt bereik, aangezien deze alleen toegankelijk is voor die studenten en aio's die op dat moment de mogelijkheid hebben de colleges te volgen.

Een grotere groep studenten en medewerkers is geïnteresseerd in Kennis en Ondernemerschap en kan vanaf nu via internet deelnemen aan de Introductiecursus Ondernemerschap, ook op momenten dat de collegecyclus niet gegeven wordt. Bovendien zorgt de internet-cursus voor een aanvulling en verdieping van de collegecyclus, en voor een laagdrempelig "spoorboekje" voor diegenen die zich oriënteren op het commercialiseren van wetenschappelijke kennis.

Informatie: prof. dr. J.T.P. Derksen, hoogleraar Kennis en Ondernemerschap, fac. NWI KUN, Toernooiveld 1, 6525 ED Nijmegen, tel. 024-365 33 41; e-mail h.vanderpasch@ubcnijmegen.nl 22-11-2002


* UBC Nijmegen.nl