Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Achtergrond

Forse sterrenregen boven Europa

(Diverse sites/ foto gallery/ cursus) In de nacht van 18/19 november) heeft een grote uitbarsting van de sterrenregen Leoniden plaatsgevonden, die overal in Europa, waar het niet bewolkt was, kon worden gezien.Vijf leden van de Werkgroep Meteoren van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde hebben de sterrenregen de gehele nacht waargenomen vanuit L'Estartit aan de Costa Brava in Noord-Spanje. KNMI-meteoroloog Jacob Kuiper, die deel uitmaakte van deze groep, heeft een grote internationale waarnemingscampagne georganiseerd onder de bemanning van schepen en vliegtuigen. (Zie de engelstalige instructie). Waarnemingen kunnen worden per e-mail worden gestuurd.

Leoniden in Nederland in de vroege ochtend van 19 november door fotograaf Robert Hoetink

De eerste Leoniden verschenen maandagavond volgens Kuiper rond 23 uur, doch pas omstreeks 3.25 uur nam het aantal meteoren sterk toe tot het maximum overeenkomstig de voorspellingen om 5.05 uur werd bereikt. Toen werden 87 meteoren per vijf minuten geteld. Dat is extreem veel en het hadden er aanzienlijk meer kunnen zijn als niet de Volle Maan veel lichtzwakkere meteoren overstraalde en dus aan het oog onttrok. Er zijn meer nachten in het jaar dat er veel meteoren te zien zijn (zoals in augustus), maar nooit meer dan gemiddeld 10 per vijf minuten.

De Leonidenregen bevatte verscheidene zeer heldere meteoren of vuurbollen, die in enkele gevallen nalichtende sporen vertoonden die minutenlang zichtbaar bleven. Soms vielen er wel vijf of zes meteoren tegelijk op bijna dezelfde plek aan de hemel. In de novembermaanden van 1998, 1999 en 2001 traden er ook ongekend hevige Leonidenregens op waarvan die in de eerste twee genoemde jaartallen in Europa goed zichtbaar waren. De Leonidenregen van dit jaar was volgens de verwachtingen de laatste in deze reeks. De volgende is misschien over zo'n 30 jaar, maar de voorspellingen duiden er meer op, dat we tot omstreeks 2095 moeten wachten tot zich voor het eerst weer een Leonidenuitbarsting zal voordoen.

Leoniden in Nederland alleen plaatselijk te zien

Bewolking heeft vrijwel heel Nederland het zicht op de Leoniden ontnomen. Slechts op enkele plaatsen in ons land konden de liefhebbers profiteren van een opklaring. Waarnemer Johan Effing uit Losser (Twente) zag tussen 05.00 en 05.20 uur een flink aantal vallende sterren, waarvan enkele zeer helder, verspreid over de gehele hemel. Sterrenkundigen van de sterrenwacht in Burgum (Friesland) telden zo'n 45 vallende sterren. Sterrenkundigen van de Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde reisden op advies van het KNMI naar een ijskoud Denemarken, waar ze talloze vallende sterren hebben waargenomen. Mat Drummen van de Stichting De Koepel was zeer onder de indruk van de vele vallende sterren die hij in Gouda zag: tussen vijf uur en half zes zag hij zeker dertig Leoniden en dat slechts in een klein gebied van de hemel waar het helder was.

De Leoniden zijn steeds rond half november te zien. Ieder jaar, net na midden november, passeert de aarde de meteorenzwerm der Leoniden. Meteoren zijn kleine stofdeeltjes, vaak afkomstig van kometen die het stof uitstoten wanneer ze dichtbij de zon komen. De stofdeeltjes blijven achter in de baan van die komeet en kunnen daar tientallen tot honderden jaren aanwezig blijven. Bij de Leoniden verbranden er slechts een gering aantal kosmische stofdeeltjes in de aardatmosfeer als de aarde de stofbaan doorkruist. In sommige jaren, zoals dit jaar, is het aantal echter veel groter dan normaal.

Meer over de Leoniden en tal van links in lichtverschijnselen nader verklaard.

Cursus van vijf lessen over kometen, meteoren en meteorieten

Bent u geïnteresseerd in kometen, meteoren en meteorieten, maar wilt u er meer van weten dan kunt u terecht bij de Utrechtse Sterrenwacht Sonnenborgh. De Stichting De Koepel organiseert in januari en februari 2003 een zestal cursusavonden over dit onderwerp. Het aantal plaatsen is beperkt en inschrijvingen gaan op volgorde van binnenkomst. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Koepel, 030 23 11 360 of een e-mail sturen onder vermelding.van naam, adres en beroep.

Lichtverschijnselen in het weer nader verklaard

Index het weer nader verklaard

Laatste wijziging: 22 november 2002

Vragen en reacties:
Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI