Korps: Friesland, plaats: Dokkum 22-11-2002
Internationale dag tegen huisgeweld

Internationale dag tegen huisgeweld
In het kader van de internationale dag tegen huiselijk geweld wordt op 25 november om 12.00 uur een persverklaring voorgelezen in diverse Europese steden. Diverse regios in Nederland doen mee. In Fryslân leest de heer mr. R. S. Cazemier, burgemeester van Dongeradeel, de persverklaring voor op het bordes van het stadhuis te Dokkum. Hierbij zijn tevens afgevaardigden van de politie Fryslân en hulpverlenende instanties aanwezig. De projectleider reikt op locatie een persmap uit. Ondersteunend beeldmateriaal is op aanvraag verkrijgbaar.

Politie Fryslân werkt sinds november 2001 nauw samen met diverse hulpverleningsinstanties en het Openbaar Ministerie om een vuist te maken tegen huiselijk geweld. Hieruit ontstond het project Thuisgeweld. De integrale samenwerking leidt tot zowel een hulpverlenende als een strafrechtelijke aanpak.

Het samenwerkingsverband heeft als doel lichamelijk, geestelijk of seksueel geweld binnen de privé muren terug te dringen. Deze vormen van geweld hebben niet alleen invloed op betrokkenen, tevens op kinderen uit het gezin en de woonomgeving. De centrale aanpak van het project richt zich zowel op het slachtoffer als op de dader.

Politiefunctionarissen in Noordoost Fryslân hebben sinds november 2001 een actieve rol bij meldingen van mishandelingen in huiselijke kring. Betrokkenen worden door politiefunctionarissen geadviseerd en gestimuleerd om hulp aan te nemen. De nieuwe aanpak bleek succesvol. Voor het eind van 2003 wordt de nieuwe werkwijze voor het gehele korps van de politie Fryslân ingevoerd.

Participanten in het project Thuisgeweld zijn het Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW), de Ambulante Forensische Psychiatrie (AFP), Thuisfront en het OM. Thuisfront ambieert en coördineert een integrale samenwerking. Thuisfront is een initiatief van Stichting Toevluchtsoord Groningen, Blijf van mijn lijf Leeuwarden, de Veltman Stichting en de Stichting Ambulante Fiom Noord.

Meer informatie is te verkrijgen bij de heer U. Westra, projectleider Thuisgeweld, via het algemene nummer van de politie Fryslân, 0900 8844.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272