FNV

Protest aantasting "winter-WW" in Drachten

"Werk of winter-WW". Onder dat motto organiseert FNV Bouw op maandag 25 november om 15.00 uur in Noord-Nederland een demonstratieve ledenvergadering voor schilders en gww'ers. In Zalencentrum Vreewijk, Folgeren 14 te Drachten. Spreker is sectorbestuurder Louw Elzinga.

De verontwaardiging groeit dat de overheid met de ene hand geen werk aanbesteedt en met de andere hand de WW-uitkering afschaft. FNV Bouw beschuldigt UWV van 'onbehoorlijk bestuur' door een gebrek aan informatie. En Minister De Geus van Sociale Zaken heeft brandbrieven van de bond nog steeds niet beantwoord.

Werk staat voor FNV Bouw nog steeds voorop. Liefst ziet de bond dat werknemers het hele jaar door aan het werk kunnen blijven. Met 'werkspreiding' en campagnes als de 'winterschilder' hebben de bedrijfstakken grond-, weg- en waterbouw en schilders daaraan de afgelopen jaren veel bijgedragen. Het aantal werknemers dat de afgelopen jaren in de winter een beroep deed op WW, is daardoor sterk teruggedrongen.

Desondanks hebben ondernemingen toch niet het hele jaar door voor al hun werknemers werk. Voor een groot deel zijn 'overheden' daarvoor verantwoordelijk: rijk, provincies, gemeenten en waterschappen doen 's winters nauwelijks aanbestedingen.

En wat doen andere overheidsinstanties, het Ministerie van Sociale Zaken en uitkeringsinstelling UWV? Met verscherpte bepalingen zetten zij niet alleen groepen schilders en gww'ers uit de WW, een fikse groep heeft daar maandenlang geen enkele weet van gehad. Wie na 3 maart 2001 in een 'cyclisch arbeidspatroon' is terechtgekomen, komt niet in aanmerking voor WW. FNV Bouw vindt dit 'onbehoorlijk bestuur', aangezien deze uitleg van de bepalingen slechts enkele dagen geleden bekend is geworden. Vooral nadat aanvankelijk slechts geruststellende mededelingen hadden geklonken over 'overgangsrecht' voor werknemers die de afgelopen jaren op 'winter-WW' aanspraak hadden: voor hen zou het deze winter 'de laatste keer zijn'. Nu blijkt dat dit alleen geldt voor de groep die vóór 3 maart 2001 al in dit patroon zat. FNV Bouw overweegt juridische stappen tegen UWV.

Daar komt bij dat de bond de Minister van Sociale Zaken heeft benaderd, maar die heeft na vijf weken nog niet gereageerd. De regionale ledenvergadering in Drachten op maandag 25 november is voor FNV Bouw dus een signaal naar Minister De Geus en naar de politiek: een protest tegen onrechtvaardig beleid. De bijeenkomsten dienen ook om leden uitleg te geven. De informatie vanuit UWV was de afgelopen maanden onvolledig en veelal tegenstrijdig.

FNV Bouw vreest dat nu meteen al enkele duizenden schilders en gww'ers in financiële problemen raken. Zij moeten ontslag weigeren: ook al heeft de baas dan geen werk, hij mag dat ondernemersrisico niet eenzijdig bij zijn werknemer leggen. Een nog veel grotere groep komt volgende jaar in de problemen. De bond zal 'Den Haag' dan ook blijven bestoken dat er óf werk moet zijn óf een uitkering.

Nadere informatie

FNV Bouw, voorlichter Anne Pols, 0348-575589 of 06-53734494

Regio Noord-Nederland, Bert Buwalda, regiohoofd , 06-53364369

De ledenvergaderingen zijn voor de pers toegankelijk.