Gemeente Deventer

Van vrijblijvendheid naar gebondenheid

In de Ichtuskerk in Colmschate is woensdag 20 november de Werkconferentie Deventer Wijkaanpak gehouden. Deelnemers waren alle groepen die betrokken zijn bij de wijkaanpak: de loodsteams, burgemeester en wethouders, de gemeenteraad, convenantpartners en wijkteamleden.

Na het feest ter gelegenheid van tien jaar wijkaanpak in oktober, was het nu tijd samen te bekijken hoe de wijkaanpak effectiever kan functioneren. Want hoewel de Deventer Wijkaanpak in alle Nederlandse gemeenten geroemd wordt vanwege de samenwerking met wijkbewoners ('Deventer Wijkaanpak is wereldberoemd in Nederland!') is gebleken dat de aanpak uiteindelijk te weinig resultaatgericht is. Wijkaanpak is te vrijblijvend!

Wijkaanpak moet op de agenda

Wat bewoners willen is wel duidelijk: een veilige, schone wijk. En met kleinschalige projecten die de uitvoerende taakgroepen dragen wordt daar ook het nodige in bereikt. Maar Wijkaanpak moet verder. Het collegeprogramma zegt: 'De vertaling van signalen uit de Wijkaanpak die in meerdere wijken leven, moeten duidelijker gestalte krijgen.'

Wethouder Ina Adema - die de zieke wethouder José Dirksen verving - zei hierover: "Wijkaanpak moet doordringen tot de politieke agenda van de gemeente en een deel van die agenda bepalen. De wijkwethouder krijgt hierin een zwaardere rol en zal meer betrokken worden bij de wijk. Bewoners en bestuurders moeten samen de regie in handen nemen."

Aan het werk

Vervolgens gingen de aanwezigen aan het werk: iedereen moest uit een grote hoeveelheid foto's een vervoermiddel kiezen dat volgens hem of haar het beste beeld weergaf van de huidige Wijkaanpak en de Wijkaanpak zoals die zou moeten worden. Er zijn stellingen besproken en aan de hand van een herkenbaar vraagstuk in de wijk is gekeken, op welke terreinen iedereen - vanuit zijn eigen invalshoek - aan de verschillende onderdelen van het vraagstuk kan bijdragen. Zo ontstond een beeld van wat mensen verwachten en vinden van de Wijkaanpak.

Aan het eind van de conferentie kregen de verschillende groepen (die allemaal bestonden uit zoveel mogelijk disciplines van de Wijkaanpak) een probleem voorgelegd waarvoor zij zo duidelijk en resultaatgericht mogelijk een oplossing moesten bedenken.