Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MINISTERIE VWS
http://minvws.nl

VWS: Ouders houden vaker rekening met Kijkwijzer

Vrijdag 22 november 2002, nummer 131


Ouders houden steeds meer rekening met Kijkwijzer. In juni 2002 gaf één op de drie ouders aan dit te doen. In januari van dit jaar was dat nog één op de tien. Negen van de tien ouders vinden Kijkwijzer een goed waarschuwingssysteem. Dit blijkt uit een evaluatieonderzoek naar Kijkwijzer dat een onderzoeksbureau in opdracht van staatssecretaris Ross-Van Dorp van VWS heeft uitgevoerd.

Kijkwijzer is het systeem dat waarschuwt voor mogelijke schadelijke invloeden op kinderen en jongeren van televisieprogramma's, video's, bioscoopfilms en dvd's. Aanbieders moeten hun producten voorzien van leeftijdsaanduidingen en pictogrammen die de leeftijdsaanduiding verklaren.

Dat de Kijkwijzer fuctioneert, blijkt ook uit het grote aantal klachten dat binnen een jaar bij het NICAM, de organisatie achter de Kijkwijzer, zijn binnengekomen. Sinds de invoering van Kijkwijzer (begin 2001) neemt het aantal klachten maandelijks toe. In de periode van maart 2001 tot en met mei 2002 hebben 418 mensen een klacht ingediend.
Het grootste deel van de klachten is tegen televisie gericht en gaat over speelfilms. De meeste klachten lost het NICAM (Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media) intern op door uitleg te geven over de totstandkoming van de classificatie van het product. Wanneer het NICAM twijfelt of de leeftijdsaanduiding juist is, wordt de klacht doorgestuurd naar de klachtencommissie. De klachtencommissie heeft tot juni 2002 21 klachten behandeld. Hiervan zijn er zeven ongegrond verklaard. Acht klachten resulteerden in een waarschuwing en twee in een boete. Klachten worden gemiddeld binnen vier weken afgehandeld. De onderzoekers stellen een gestandaardiseerd klachtenformulier voor en raden aan waar mogelijk procedures te versnellen om bij gegronde klachten sneller wijzigingen te kunnen doorvoeren.

Het onderzoek toont verder aan dat producenten en distributeurs van audiovisuele producten zich goed aan de afspraken houden. Zij voorzien vrijwel alle producten van een leeftijdsaanduiding en pictogrammen. Met name videotheken, bibliotheken en grootwinkelbedrijven moeten de regels beter naleven.

-o-o-o-