LTO Nederland

LTO: bij verkoop domeingrond eerst aanbieden aan erfpachter

Vrijdag 22 november 2002 - Als de overheid besluit tot de verkoop van erfpachtgronden, dient deze grond eerst te worden aangeboden aan de zittende erfpachters. Dit standpunt heeft LTO Nederland kenbaar gemaakt tijdens overleg met het ministerie van Financiën. Het demissionaire kabinet overweegt verkoop aan institutionele beleggers om zo 110 miljoen euro binnen te halen. De mogelijkheden hiervan worden momenteel door Financiën en Domeinen onderzocht.

Het kabinet wil domeingrond verkopen om de extra uitgaven, die voortvloeien uit het veiligheidsbeleid, te kunnen financieren. Verkoop van erfpachtgrond aan institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, levert volgens het kabinet meer op dan verkoop aan (erf)pachters. Daarom beschouwt minister Hoogervorst (Financiën) verkoop aan institutionele beleggers als een reële optie.

LTO vindt dat erfpachtgronden aan de erfpachters aangeboden dienen te worden. Uit oogpunt van rechtvaardigheid beschouwt LTO het als een morele plicht van de overheid, dat de erfpachters als eerste groep van potentiële kopers worden benaderd. De belangenorganisatie heeft een beroep gedaan op de politieke partijen in de Tweede Kamer om dit standpunt over te nemen.

Nadere informatie: Frans van de Lindeloof (NLTO, tel. 0512-305 000) en Jack Luiten (tel. 070-338 2721)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO Nederland)