Waterschap Groot Salland

Zwolle, 21 november 2002

WATERSCHAP VERHOOGT TARIEVEN VOOR 2003 MET GEMIDDELD 9%

Noodzakelijk voor veilige waterkeringen, schoon oppervlaktewater en beter waterbeheer

Het jaar 2003 is in vele opzichten een oogstjaar voor het waterschap. Een aantal grote projecten wordt in het komende jaar afgerond. De keerzijde hiervan is dat deze projecten vanaf 2003 hun stempel op de begroting drukken. Ze zijn voor een belangrijk deel de oorzaak van de gemiddelde tariefstijging van 9%. Het algemeen bestuur van het Waterschap Groot Salland heeft op 21 november 2002 tot deze tariefsverhoging besloten.

Begroting 2003
Het gaat met name om de balgstuw bij Ramspol, de waterkering Kampen-Midden, de versterkte dijken achter Ramspol, het watervoorzieningsplan Luttenberg (fase 2), aanpassing van de rioolwaterzuiverin-gen Raalte, Deventer, Olst en Zwolle en nieuwbouw rioolwaterzuivering Hessenpoort. Door de inves-teringen op de rioolwaterzuiveringen maakt de stikstofverwijdering een sprong van 61% naar 75%. Deze 75% was nodig om aan de wettelijke eisen te voldoen. Dit alles heeft een stijging van de jaarlasten tot gevolg van 40,6 miljoen in 2002 naar 45,9 miljoen in 2003; een stijging van 13%. Daarnaast zou verruiming van het kwijtscheldingsbeleid en een lagere inschatting van het aantal belastbare eenheden tot minder inkomsten leiden. Om kostendekkend te zijn zouden de tarieven daarom met gemiddeld 15,5% verhoogd moeten worden. Een dergelijke verhoging vindt het bestuur van het waterschap ongewenst. Door een deel van de reserves aan te spreken kan er vooralsnog mee worden volstaan om de tarieven met gemiddeld 9% te verhogen. Dit betekent dat een gezin in een koopwoning van 165.000 in 2003 237,= aan waterschapslasten betaalt.

Meerjarenbegroting 2003 tot 2007
In de meerjarenbegroting staan diverse ontwikkelingen die de nodige investeringen tot gevolg hebben. In de meeste gevallen vloeien deze maatregelen voort uit landelijk beleid.
De belangrijkste zijn:

*

het verbeteren van lozingssituaties, schoon (regen)water zoveel mogelijk afkoppelen van de riolering en het op duurzame en economisch verantwoorde wijze bouwen en exploiteren van zuiveringstechnische werken;

*

het vóór het jaar 2006 opheffen van alle ongezuiverde lozingen in het buitengebied;

*

het ontwikkelen van een duurzaam werkend en veerkrachtig watersysteem dat voldoende ruimte voor water biedt; verdroging en verwachte klimaatveranderingen maken dit noodzakelijk;

*

harmonisatie van het beheer en onderhoud van watergangen;
*

een nieuwe manier van beheer en onderhoud waterkeringen.

Om de tariefontwikkelingen geleidelijk te laten verlopen voorziet het waterschap tot het jaar 2007 een gemiddelde tariefstijging van 7% per jaar. Hierdoor loopt het bedrag voor een gezin in een koopwoning op tot boven de 300,= in 2007.

Einde persbericht

---