Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2002-262

Den Haag, 22 november 2002

Douane en Marechaussee onderscheppen 275 kilo hash

Woensdag 20 november hebben de Douane Roosendaal en de Koninklijke Marechaussee in Ossendrecht op de Rijksweg A4 275 kilo hash aangetroffen onder een Finse vrachtwagen. De geschatte straatwaarde van de drugs is ruim 1,1 miljoen euro. De vrachtwagen kwam uit België en was op doorreis naar Finland. De Douane heeft de hash in beslag genomen en deze vervolgens vernietigd. De chauffeur is aangehouden en in verzekering gesteld. Het onderzoek is in handen van de FIOD-ECD en de Marechaussee.

De vondst werd gedaan tijdens een MTG/MTV-controle (mobiel toezicht goederenvervoer en mobiel toezicht vreemdelingen). Douane en Marechaussee haalden in totaal 350 voertuigen voor controles van de weg. Bij de Finse vrachtwagen werd in de 'palletbak' onder de vrachtwagen gekeken. In deze ruimte worden normaal gesproken lege pallets geschoven, maar dit keer lagen er ook negen pakketten in. Een drugshond van de Douane sloeg aan toen hij de pakketten rook. Bij het openmaken van de pakketten bleek de reactie van het dier terecht want de inhoud was hash.

Behalve de hash-smokkel zijn tijdens de controleactie op de A4 nog diverse andere overtredingen geconstateerd. Zo stuitte de Douane drie keer op het ten onrechte rijden op rode gasolie, waarvoor een boete werd opgelegd. Verder werd een boete van 900 euro opgelegd aan een chauffeur die gevaarlijke stoffen vervoerde, maar niet de vereiste veiligheidsmiddelen aan boord had en bovendien een gevarenbord op zijn wagen miste. De chauffeur mocht pas verder rijden nadat hij voldeed aan de veiligheidseisen. Vijf mensen werden door de Koninklijke Marechaussee verzocht om het Nederlandse grondgebied te verlaten. Bij meerdere mensen werden openstaande boetes geïnd. Verder is door de Marechaussee een auto en een wapen in beslag genomen.