Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kijkwijzer goed gebruikt

Eén op de drie ouders gebruikt de Kijkwijzer, het systeem dat waarschuwt voor geweld en seks in televisieprogrammas. Negen van de tien ouders vinden het systeem goed werken.

De Kijkwijzer waarschuwt voor mogelijke schadelijke invloeden van televisieprogrammas, videos, bioscoopfilms en dvds op kinderen en jongeren. Aanbieders moeten hun producten voorzien van leeftijdsaanduidingen en plaatjes die deze leeftijdsaanduiding verklaren. Het systeem werkt goed, zo blijkt uit onderzoek van bureau Intomart.

Het grote aantal klachten dat het NICAM binnen een jaar ontving bewijst het goede functioneren van dit systeem. NICAM is de organisatie achter de Kijkwijzer. Sinds de invoering van Kijkwijzer begin 2001 neemt het aantal klachten over foutieve leeftijdsindicatie of een teveel aan geweld terwijl dit niet is aangegeven, maandelijks toe. Vanaf maart 2001 tot en met mei 2002 dienden ruim vierhonderd mensen een klacht in. De onderzoekers stellen een gestandaardiseerd klachtenformulier voor en raden aan de procedures aan te passen om bij gegronde klachten sneller wijzigingen te kunnen doorvoeren.

Het onderzoek toont aan dat producenten en distributeurs van audiovisuele producten zich goed aan de afspraken houden. Zo worden vrijwel alle producten van leeftijdsaanduiding en waarschuwende tekens voorzien.

Ouders houden vaker rekening met Kijkwijzer 1. Ouders houden vaker rekening met Kijkwijzer
Persbericht, 22-11-2002