Politie Hollands Midden
Den Haag, 22 november 2002
2002/79
Aan de redactie


Bodegravense jongeren voor de rechter

Gisteren, donderdag 21 november, hebben zes minderjarigen tijdens een zogenoemde TRIP-zitting (TRIP staat voor Transactie in Persoon) door de officier van justitie leer- en werkstraffen opgelegd gekregen van 20, 32 en 40 uur. Op een TRIP-zitting kan de minderjarige maximaal 40 uur taakstraf opgelegd krijgen. Behalve deze zes minderjarigen zijn er nog twee verdachten opgeroepen voor een voorwaardelijk sepot. Hen is meegedeeld dat ze niet vervolgd zullen worden, tenzij ze zich binnen de proeftijd van een jaar opnieuw schuldig maken aan een strafbaar feit.

In de periode van april 2001 tot en met maart 2002 zorgden de jongeren voor veel overlast in de gemeente Bodegraven. Zo werden onder meer ruiten van scholen en bushokjes vernield, brandjes gesticht op steigers en kratten bier en frisdrank uit tuinen weggenomen. De jongeren, varierend in leeftijd van 14 tot en met 19 jaar, zijn afkomstig uit Bodegraven en omgeving.

Binnenkort zullen nog eens elf jongeren zich moeten verantwoorden in verband met vernieling, diefstal en brandstichting in Bodegraven. Op 12 december zullen zeven minderjarigen voor de kinderrechter moeten verschijnen en op 13 december moet een 19-jarige jongen uit Alphen aan de Rijn zich voor de rechter verantwoorden. Ten slotte zullen drie meerderjarigen op een zogenoemde officierszitting moeten verschijnen waar zij een taakstraf opgelegd kunnen krijgen. De zittingsdatum daarvan in nog niet bekend.

Afgelopen juni heeft de kinderrechter een minderjarige verdachte uit Bodegraven al een werkstraf van 140 uur opgelegd wegens diefstal en vernieling in Bodegraven en omgeving.

---



De persofficier van justitie
Mw. mr. A. Rijsdorp
Telefoon (070) 381 3801