Ministerie van Justitie

Eindrapportage NAPS aan Tweede Kamer gestuurd

Download de rapportage (Word) Minister Donner van Justitie heeft deze week de eindrapportage NAPS aan de Tweede Kamer gestuurd. NAPS staat voor Nationaal Actieplan aanpak seksueel misbruik van kinderen. Deze eindrapportage geeft de belangrijkste resultaten weer op het gebied van preventie, repressie en hulpverlening. Tevens wordt, in navolging van eerder uitgebrachte voortgangsrapportages, stilgestaan bij enige recente ontwikkelingen.

Seksueel misbruik van kinderen kan niet worden getolereerd. Blijvende aandacht voor dit verschijnsel is volgens de minister geboden. Het kabinet heeft in het Strategisch Akkoord dan ook aangekondigd dat er prioriteit zal worden gegeven aan de aanpak van kindermishandeling in het algemeen en zedendelicten tegen kinderen in het bijzonder. De bestrijding van seksueel geweld tegen en misbruik van kinderen staat reeds enkele jaren prominent op de politieke agenda, zowel nationaal als internationaal.

Op 19 april 2000 werd het Nationaal Actieplan aanpak seksueel misbruik van kinderen (NAPS) aan de Tweede Kamer aangeboden. Dit actieplan vormde de uitwerking van een aantal afspraken die in 1996 in Stockholm zijn gemaakt op het Eerste wereldcongres tegen commerciële seksuele exploitatie van kinderen. Tevens bouwde het actieplan voort op een in 1999 verschenen kabinetsnota, waarin het gehele spectrum van de aanpak van seksueel misbruik werd beschreven.

Het actieprogramma was bedoeld om de samenhang in het beleid te bevorderen en de samenwerking tussen de verschillende instellingen die in dit kader een rol vervullen, te verbeteren. De activiteiten in dit plan waren gericht op:

* het verbeteren van de hulp aan en opvang van slachtoffers van zedendelicten;

* het bevorderen van vroegsignalering en melding door degenen die beroepshalve met kinderen te maken hebben;

* het vergroten van de professionaliteit bij politie, openbaar ministerie en hulpverlening;

* het terugdringen van recidive van de plegers van seksueel misbruik;

* het verbreden van de mogelijkheden om de weerbaarheid van kinderen te vergroten.

Het actieprogramma paste in het streven naar een samenhangend beleid op dit terrein, waarbij wordt voorkomen dat er steeds versnipperde activiteiten worden opgezet naar aanleiding van actuele verschijnselen. Het actieprogramma bracht tevens de wens van de regering tot uitdrukking om te komen tot een verbetering van de samenwerking tussen overheidsinstanties, maatschappelijke instellingen en niet-gouvernementele organisaties bij de bestrijding van seksueel geweld en misbruik.

Bij de uitvoering van het actieprogramma hebben maatschappelijke organisaties dan ook een belangrijke rol gespeeld. Voor deze aanpak bestaat veel interesse, zo bleek ook op het Tweede wereldcongres in Yokohama dat in december 2001 plaatsvond.

In deze eindrapportage wordt verslag gedaan van de resultaten die met de uitvoering van het actieprogramma zijn bereikt. Tevens wordt, in navolging van de eerder uitgebrachte voortgangsrapportages, stilgestaan bij enige recente ontwikkelingen. Hierbij wordt ook ingegaan op de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering van een aantal toezeggingen die mijn ambtsvoorganger heeft gedaan tijdens het wetgevingsoverleg in de Tweede Kamer over de partiële wijziging van de zedelijkheidswetgeving.

De uitvoering van het NAPS is begeleid door een projectteam, bestaande uit vertegenwoordigers van de overheid en maatschappelijke organisaties.

Voor meer informatie, vragen en suggesties over deze site kunt u terecht bij de redactie

Laatst gewijzigd: 22-11-2002