Ministerie van Justitie

Presentatie rapport 'Kindersekstoerisme'

Download het rapport (Pdf-bestand) Deze week verscheen het rapport Kindersekstoerisme (vanuit Nederland): onderzoek naar bestaande en (mogelijk) nieuwe reisbestemmingen. Uit het onderzoek dat uitgevoerd is door het Adviesbureau Van Montfoort in samenwerking met de Nederlandse afdeling van Defence for Children International, blijkt dat het een wijd verspreid verschijnsel betreft dat zich op alle continenten voordoet.

De onderzoekers hebben 52 landen gelokaliseerd, waarvan vaststaat dat er kindersekstoerisme plaatsheeft. Daarnaast hebben de onderzoekers gepoogd om risicolanden op te sporen, die een gerede kans lopen zich te ontwikkelen tot bestemming voor kindersekstoeristen.

Het rapport onderscheidt vier factoren voor het ontstaan van kinderprostitutie in een land: economische omstandigheden, politieke en sociale omstandigheden, culturele omstandigheden en de kwaliteit van de wetgeving en wetshandhaving. Deze vier factoren kunnen in combinatie met de ontwikkeling van een bloeiende toerisme-industrie een voorspellende waarde hebben voor het ontstaan van nieuwe bestemmingslanden voor kindersekstoerisme.

Door -voor zover beschikbaar- gegevens over het toerisme, de wetgeving en wetshandhaving te combineren met een aantal (indirecte) indicatoren voor de economische en sociale omstandigheden, hebben de onderzoekers 25 landen achterhaald waar de kans op het ontstaan van kindersekstoerisme het grootst zou zijn. De gevolgde methodiek vormt een eerste stap in het achterhalen van risicolanden, opdat zo mogelijk preventief actie ondernomen kan worden. De methodiek heeft echter ook beperkingen. Zo heeft er bijvoorbeeld geen weging plaatsgevonden van de verschillende factoren en variabelen.

In overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken, niet-gouvernementele organisaties en de reisbranche zullen de resultaten en aanbevelingen uit het rapport besproken worden en zal bekeken worden op welke wijze de ontwikkeling van kindersekstoerisme in de risicolanden voorkomen kan worden.

Voor meer informatie, vragen en suggesties over deze site kunt u terecht bij de redactie

Laatst gewijzigd: 22-11-2002