Ministerie van Justitie

VN-vluchtelingenorganisatie treedt op tegen misbruik medewerkers

De VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr heeft in dit jaar 17 medewerkers ontslagen of geschorst wegens seksueel misbruik, fraude of corruptie. Het gaat vooral om lokale medewerkers die actief waren in Azie, Afrika en Centraal Europa.

De ontslagen staan los van het onderzoek naar massaal seksueel misbruik van kinderen in vluchtelingenkampen in West-Afrika. In Liberia, Sierra Leone en Guinee zouden de hulpverleners en de vredessoldaten op grote schaal hun posities misbruiken door kinderen in ruil voor seks voedselrantsoenen of medicijnen te geven. De interne controledienst van de Verenigde Naties vond echter geen aanwijzingen van grootschalig misbruik.

De VN drong niettemin aan op preventieve maatregelen om te voorkomen dat vluchtelingen het slachtoffer worden van misbruik. Het rapport geeft namelijk wel aan dat de omstandigheden in de kampen vluchtelingen kwetsbaar maken voor seksueel misbruik.

Nepal

De Unhcr heeft ook een team naar gestuurd om te onderzoeken wat er waar is van de berichten over seksueel misbruik van Bhutaanse vluchtelingen in kampen in het zuidoosten van Nepal. Het zou gaan om minstens achttien incidenten, waarbij hulpverleners zouden hebben geprobeerd vrouwen en meisjes aan te randden.

In een van de gevallen zou het slachtoffer zeven jaar zijn geweest. De veronderstelde daders zijn niet in dienst van VN, maar werken voor lokale particuliere bureaus die door het Unhcr worden betaald om de kampen te leiden.

Voor meer informatie, vragen en suggesties over deze site kunt u terecht bij de redactie

Laatst gewijzigd: 22-11-2002