Universiteit van Amsterdam


Persbericht Universiteit van Amsterdam

nr: 93

vrijdag 22 november 2002

Julienne Straatman nieuwe directeur Bureau Communicatie van de UvA

Maria Mennen benoemd tot hoofd Communicatie Services van Bureau Communicatie

Drs. Julienne C.B. Straatman is per 1 december 2002 benoemd tot Directeur Bureau Communicatie (BC) van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Als directeur van Bureau Communicatie is Straatman primair verantwoordelijk voor het strategisch communicatiebeleid. Zij adviseert op dit terrein het College van Bestuur van de UvA en zal ook als woordvoerder van het College optreden. Straatman (geboren in 1947) is een zeer ervaren communicatiemanager, die leiding heeft gegeven aan de corporate communicatie van grote organisaties. Na haar studie Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht met als specialisatie moderne politieke geschiedenis - werkte zij als adviseur public relations en bekleedde ze managementfuncties in onder andere de wereld van de kunst(geschiedenis). Van 1993 tot 1996 was zij hoofd Communicatie en Internationale Betrekkingen van de Nederlandse Omroep Stichting; van 1996 tot 2001 was zij directeur Corporate Communicatie van de Nederlandse Spoorwegen. Straatman was de afgelopen jaren werkzaam als zelfstandig organisatie- en communicatieadviseur. Verder is zij onder meer examinator voor Van der Hilst Communicatie-opleidingen BV en de Fontys Hogeschool Eindhoven. Straatman volgt bij Bureau Communicatie A.G. Hieselaar op, die in september 2002 afscheid nam.

Drs. Maria M. Mennen is per 1 december 2002 benoemd tot Hoofd Communicatie Services van Bureau Communicatie. Het gaat om een nieuwe functie. Communicatie Services is verantwoordelijk voor operationele taken op het gebied van de media, marktonderzoek, databeheer, direct marketing, de organisatie van congressen en evenementen, public relations en publiciteit, en de service en voorlichting aan (aankomende) studenten. Mennen (geboren in 1964) is op dit moment directeur van het Communicatie Service Centrum van de Universiteit Utrecht. Daarvoor werkte ze bij deze universiteit als hoofd Studievoorlichting en als voorlichter Scheikunde (1991-1997), functies die ze lange tijd combineerde met een correspondentschap voor het Chemisch Weekblad. Daarvoor was ze als adjunct-directeur en beleidsmedewerker verbonden aan de Koninklijke Chemische Vereniging (1988-1991). Mennen studeerde Scheikunde aan de Vrije Universiteit en verzorgde ook korte cursussen wetenschapsjournalistiek voor chemici.

Bureau Communicatie ondersteunt en adviseert het universiteitsbestuur, de faculteiten en de centrale diensten bij de interne en externe communicatie. Tot de taken van het bureau behoren onder andere studentenwerving, studievoorlichting, public relations, interne communicatie, beleids- en wetenschapsvoorlichting en congreszaken. Er werken momenteel zeventig mensen bij het bureau, dat is gevestigd in de binnenstad van Amsterdam. De UvA telt circa 22.000 studenten en 5.000 medewerkers.