Politie Amsterdam-Amstelland

Dief met vuurwapen
22-11-2002. Gisteren hield een alerte beveiligingsbeambte van een kledingwinkel aan het Rokin twee winkeldieven van 20 en 21 aan. De mannen werden op heterdaad betrapt toen zij met behulp van een geprepareerde tas een aantal kledingstukken uit een winkel hadden gestolen. Toen een agent de mannen fouilleerde om te kijken of zij nog meer gestolen spullen bij zich hadden, stuitte hij bij de 21-jarige verdachte op een geladen wapen.


---

Geweldplegers gepakt
22-11-2002. Twee mannen van 31 en 32 jaar oud zijn vannacht gearresteerd nadat zij een portier van een café in de Warmoesstraat hadden mishandeld. Het duo misdroeg zich eerder zeer ernstig in de horecagelegenheid. Er werd op de bar gestaan, geschreeuwd en aan de lampen gehangen. Ook werd een medewerkster mishandeld. De portier werkte de mannen uiteindelijk naar buiten, waar hij een kopstoot en klappen kreeg. Tot slot schopten de verdachten ook nog eens een raam van de toegangsdeur kapot voordat zij aangehouden konden worden.


---

Bedelaar blijkt straatrover
22-11-2002. Gisteren hielden surveillerende agenten een 28-jarige Amsterdammer aan die op een vervelende en agressieve manier liep te bedelen op de Weteringschans. Uit onderzoek bleek dat de man ook als verdachte kan worden aangemerkt voor twee pogingen tot straatroof op de Prinsengracht in de omgeving van het Deutzenhofje. De vrouwelijke slachtoffers werden daar op gewelddadige wijze door de man belaagd.

De politiemensen die de verdachte aanhielden, zagen dat het uiterlijk van de man sterk overeen kwam met het signalement van de straatrover die woensdagmiddag een 72-jarige vrouw trachtte te beroven op de Prinsengracht. Daarbij werd het slachtoffer door omwonenden ontzet en werd de rover met een aantal rake klappen verjaagd. De verdachte heeft inmiddels een bekentenis afgelegd en gaf aan ook verantwoordelijk te zijn voor een poging tot straatroof op 24 oktober van dit jaar. De verdachte zal vandaag voor de officier van justitie worden geleid.
---

Onderzoek site
18-11-2002. Een paar weken geleden hebben wij het onderzoek afgerond dat gedaan is onder de bezoekers van de site. Ongeveer vierhonderd mensen hebben gereageerd en wat blijkt:

de gemiddelde leeftijd ligt rond de 30.

het opleidingsniveau ligt zo tussen MBO en HBO. u geeft de site gemiddeld een zeven.
de verhouding man/vrouw loopt niet ver uiteen (60% om 40%). de meeste gebruikte rubrieken zijn: actualiteiten, opsporingsberichten en contactmogelijkheden.
er is grote belangstelling voor meer tips, meer info over het beleid van de politie en interactiviteit.
Deze en andere resultaten uit het onderzoek worden meegenomen bij de restyling die waarschijnlijk ergens volgend jaar plaats gaat vinden. Hou de site dus goed in de gaten!
Iedereen die meegewerkt heeft, hartelijk bedankt. Tips diefstal pas
19-11-2002. We krijgen regelmatig vragen via deze site over misbruik van pinpassen. Daarom op een rijtje de belangrijkste punten waarop u kunt letten:
Opbergen
Berg uw pinpas goed op als u op stap gaat. Bewaar de pinpas zo dicht mogelijk op uw lichaam, het liefste in een binnenzak. Dieven hebben namelijk in een onbewaakt ogenblik zo uw schouder- of rugtas open. Laat ook nooit uw pinpas achter in bijvoorbeeld uw auto. Geheime pincode
Hou uw pincode altijd geheim. Bewaar de code dus niet op een papiertje in uw portemonnee. Wees erop verdacht dat kwaadwillende types allerlei trucjes hebben om achter uw pincode te komen: stiekem meekijken, u "helpen" bij het pinnen, of sleutelen aan het pinapparaat. Voelt u zich onzeker omdat er "hulpvaardige" types (zowel mannen als vrouwen!) rondhangen bij het pinapparaat of omdat het lijkt alsof er met de automaat geknoeid is, pin dan niet en geef het door aan bank en politie. Toets in geen geval zonder reden meerdere malen uw pincode in. Als uw pas niet meer uit de automaat komt, kijk dan of er een extra insteekgleuf is aangebracht. Die kunt u mogelijk zelf losmaken, waardoor uw pas weer naar buiten komt.
Toch gestolen
Ondanks al uw maatregelen, is uw pas helaas toch gestolen... bel dan voor de postbank: 0582-126000 en voor de banken: 0800-0313 om uw pas meteen te laten blokkeren en doe aangifte bij de politie. Overval bloemenwinkel
22-11-2002. Gisteren werd een gewapende overval gepleegd op een bloemenwinkel aan de Bos en Lommerweg. De twee daders maakten een onbekend geldbedrag buit en wisten te ontkomen. Er vielen geen gewonden.

---

Nepvuurwapens
22-11-2002. De politie heeft gistermiddag in een woning in de Rivierenbuurt twee nepvuurwapens in beslag genomen, waarmee twee jongens eerder die middag op straat hadden gespeeld. De moeder van het kind verklaarde de wapens tijdens een vakantie in Turkije te hebben aangeschaft en vond alle opwinding maar overdreven. De wapens werden desondanks toch in beslag genomen en zullen worden vernietigd.
---
Man neergeschoten
22-11-2002. Vannacht rond twee uur is een 53-jarige gewonde man aangetroffen in een auto op Kelbergen. De man is met een schotwond overgebracht naar het ziekenhuis. Hij is buiten levensgevaar.
---
Dopedealer gearresteerd
22-11-2002. De politie heeft gistermorgen op de Bijlmerdreef na een korte achtervolging een 39-jarige dopedealer gearresteerd toen hij zijn waren aan de man bracht. Hij bleek in het bezit van 66 bolletjes. Een aantal bolletjes is tijdens de vlucht door de drugsdealer weggegooid en onmiddellijk opgepakt door dankbare verslaafden. Hennepplantage ontmanteld
22-11-2002. Surveillerende politiemensen roken gisteren in De Map een sterke hasjlucht en ontdekten prompt in een pand een zeer professioneel ingerichte hennepplantage. Het geblindeerde pand was voorzien van een koolstoffilterinstallatie om de sterke lucht te verbloemen en zogenaamde assimilatielampen om de groei te bevorderen. Er werden 450 hennepplanten in beslag genomen. Op een etage in het pand werden vier mannen in de leeftijd tussen 24 en 44 jaar oud aangetroffen. Zij waren juist bezig met het bewerken van de planten.
---
Identiteit gezocht van dode man

1-10-2002. De recherche van bureau IJ-tunnel onderzoekt de identiteit van de man die op vrijdag 27 september 2002 overleed in een Amsterdams ziekenhuis en roept hierbij uw assistentie in. De man meldde zich daar op donderdag 26 september en werd als patiënt opgenomen met aanvankelijk onverklaarbare buikklachten. Hij overleed een dag later aan een overdosis verdovende middelen. Het bleek te gaan om een zogenaamde bolletjesslikker die inwendig harddrugs, vermoedelijk cocaïne, transporteerde. Een of meer bolletjes knapten in zijn lichaam met fatale gevolgen.
U kunt hier een grote foto in hoge resolutie opvragen. Containerbranden
22-11-2002. Gisteravond tussen acht en negen rukten brandweer en politie drie keer uit voor brand in verschillende containers. Het vuur werd in alle gevallen snel door de spuitgasten geblust en de schade bleef daardoor beperkt. Dat het hier om brandstichting gaat is wel duidelijk, maar naar het motief tast de politie nog in het duister. Getuigen kunnen zich melden via het telefoonnummer: 0900-8844