Gemeente Alkmaar


Eerste stappen gezet voor nieuwbouw wijkcentrum Oudorp

Alkmaar, 20 november 2002

Burgemeester en wethouders hebben afgelopen dinsdag hun akkoord gegeven voor de verdere planning van een nieuw wijkcentrum in Oudorp. In feite is deze nieuwbouw een vervanging of samenvoeging van 'de Vang' op het Oudorperplein en 'het Dorpshuis' aan de Meidoornlaan. Doel van de nieuwbouw is een multifunctioneel gebouw neer te zetten. Na deze eerste fase is de ontwerpfase van het nieuwe gebouw de volgende stap.

De Vang is te beschouwen als de centrale welzijnsvoorziening in Oudorp. Eventuele uitbreiding van activiteiten op dit gebied kan het gebouw fysiek niet aan, aangezien het daar te klein voor is. Het Dorpshuis kan echter niet verder bestaan vanwege de slechte staat van het gebouw. Deze twee feiten zorgden voor de gedachte een nieuw pand te bouwen. Het voordeel van nieuwbouw is: de samenwerking tussen de besturen van stichting Wijkcentrum Oudorp en stichting 'het Dorpshuis' en de mogelijkheid om het activiteitenaanbod te vergroten.

Locatieonderzoek
Er is een locatieonderzoek geweest naar de beste plek voor dit nieuwe wijkcentrum. De locatie, hoek Amstel- en Dommelstraat, voor sporthal 'de Spil' en de Rein Abrahamschool, kwam als meest logisch naar voren. Deze locatie is zeer geschikt voor de samenvoeging van 'het Dorpshuis' en 'de Vang'. Door gebruik te maken van de sporthal is er ook nog eens ruimtewinst te boeken bij deze locatie. Door onder andere gebruik te maken van de sporthal krijgt het nieuwe wijkcentrum een multifunctioneel karakter.

Wijkinformatiepunt
Het multifunctionele karakter is een meerwaarde van deze nieuwbouw. Naast de gebruikelijke activiteiten zijn er mogelijkheden voor een wijkinformatiepunt, sport, kookcursussen, maar ook de naschoolse opvang kan in de toekomst goed gebruik maken van dit nieuwe gebouw. Er wordt nog onderzocht in hoeverre het een geschikte locatie voor de bibliotheek is.

Schetsontwerpen
De eerste fase van het plan een nieuw wijkcentrum te bouwen is bij deze afgerond. In februari 2003 worden de eerste schetsen van het gebouw verwacht. De bedoeling is dat het een transparant en open gebouw wordt. Dat staat voor het karakter wat het ook moet uitstralen, namelijk dat iedereen welkom is. Als de schetsen gereed zijn zullen buurtbewoners nader geïnformeerd worden en zal een inloopbijeenkomst worden georganiseerd. Hierna vindt de gebruikelijke inspraakprocedure bij bouwplannen plaats.