Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerraadsbericht 25 November 2002

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

25 november 2002

Reïntegratie naar arbeidsmarkt verbeterd

Het kabinet heeft ingestemd met een notitie van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarin voorstellen staan om de markt voor reïntegratie van werklozen en gedeeltelijk arbeidsongeschikten verder te verbeteren. De minister zal deze notitie binnenkort aan de Tweede Kamer aanbieden.

Uitgangspunten zijn dat de markt maximale ruimte krijgt om zich te ontwikkelen, overheidsingrijpen tot het minimum wordt beperkt en reïntegratiebedrijven op termijn zoveel mogelijk worden afgerekend op resultaat. Plaatsingen op de arbeidsmarkt moeten duurzaam zijn, aldus het kabinet. Dat is het geval als de betrokken klant na afloop van een traject ten minste een half jaar een reguliere baan vervult. Er is voldoende ruimte voor de contractpartijen om te voorkomen dat moeilijk te bemiddelen groepen langs de kant blijven staan. Zij kunnen daarmee in de prijs rekening houden.

Het kabinet streeft nadrukkelijk naar een, geleidelijk tot stand komende, open markt zonder toetredingsbelemmeringen. Voor privatisering van de reïntegratiemarkt is gekozen omdat wordt verwacht dat de marktwerking partijen zal prikkelen om uitkeringsgerechtigden weer aan het werk te brengen. Vooral laaggeschoolden die nog onvoldoende gekwalificeerd zijn voor werk kunnen daar baat bij hebben.

De notitie 'Naar een werkende reïntegratiemarkt' zal vergezeld gaan van de het Trendrapport Reïntegratiemarkt van Regioplan Beleidsonderzoek. In het kader van de nieuwe structuur voor de uitvoering van werk en inkomen (SUWI) is de reïntegratiemarkt met ingang van dit jaar volledig geprivatiseerd. Dit betekent dat gemeenten, het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en werkgevers opdrachten geven aan private reïntegratiebedrijven voor het opnieuw aan de slag helpen van werkloze, zieke en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers.

Het onderzoek van Regioplan Beleidsonderzoek gaat uitvoerig in op de huidige stand van zaken op de reïntegratiemarkt en vergelijkt deze met de situatie van twee jaar geleden. De markt is - mede dankzij de privatisering - sterk in beweging. Het aantal bedrijven dat reïntegratiediensten aanbiedt, is in drie jaar tijd verdubbeld en tien procent van de bedrijven is gefuseerd. Naar schatting hebben gemeenten, UWV en private opdrachtgevers in 2001 160.000 'trajecten' voor werklozen en gedeeltelijk arbeidsongeschikten ingekocht bij reïntegratiebedrijven.

RVD, 22.11.2002