Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer


---
Gezondheidsrisico's in woningen bij chemische wasserijen drastisch teruggebracht (22-11-2002)
---
Bij een groot deel (65%) van de chemische wasserijen is een einde gemaakt aan de gezondheidsrisico's in aangrenzende woningen. In 19 procent van de onderzochte gevallen lopen er nog handhavingsacties. De VROM Inspectie ziet in deze gevallen toe op de voortgang. De Inspectie heeft het onderzoek naar chemische wasserijen onlangs afgerond.

In chemische wasserijen gebruikt men bij de reiniging van textiel vaak het vluchtige PER (perchloorethyleen). PER-dampen verspreiden zich vanuit de wasserij vaak naar aangrenzende woningen. Het inademen van te hoge concentraties PER- dampen door bewoners is schadelijk voor de gezondheid. Landelijk zijn 229 wasserijen onderzocht, met 261 boven- of naastgelegen woningen, gelegen in 107 gemeenten. De eindresultaten zijn:
- Bij 65% van de chemische wasserijen is geen sprake meer van overtredingen. - In 13% van de gevallen is weliswaar sprake van overtreding, maar gaat het om bedrijfswoningen. Naleving van de regels is afhankelijk van de medewerking door de bewoners. Omdat deze handhaving niet kan worden afgedwongen, is afgezien van verdere handhaving. - In 3% van de gevallen gaven bewoners geen toestemming voor controlemetingen. Ook hier is afgezien van verdere handhaving. - In 19% van de gevallen zijn de gemeenten nog actief bezig met de handhaving. De Inspectie ziet toe op de voortgang hiervan.

Bij het onderzoek is nauw samengewerkt met de plaatselijke GGD's en de brancheorganisatie NETEX. In samenspraak met NETEX is ook specifiek handhavingsbeleid opgesteld.Het onderzoek is een vervolgactie op een quick scan in 2000 onder 46 chemische wasserijen.Om een overzicht te krijgen van alle probleemsituaties is een vervolgactie opgezet. Bij ruim 70 procent van de onderzochte woningen bleek het maximaal toelaatbaar risiconiveau (MTR) van dampen van PER te worden overschreden.

Aan alle gemeenten is gevraagd om aan te geven welke acties zij hebben ondernomen om de risico's weg te nemen. Bij 18 gemeenten heeft de Inspectie een formeel verzoek om handhaving ingediend. De gemeenten hebben hier in alle gevallen gehoor aan gegeven.De belangrijkste resultaten van het onderzoek zijn door staatssecretaris Van Geel van VROM ook meegenomen in de halfjaarlijkse rapportage milieuhandhaving (Zomerbrief). Deze is onlangs aan de Tweede Kamer gestuurd.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=9864&site=persbericht )


---