IWI

Herplaatsen oudere werknemers terechte eis CWI aan werkgevers

bij ontslagaanvragen om economische redenen

CWI houdt werkgevers bij ontslagaanvragen terecht aan een inspanningsverplichting om oudere werknemers te herplaatsen. Dit blijkt uit onderzoek van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI). De resultaten van dit onderzoek zijn neergelegd in het rapport CWI en ontslagzaken; de toets aan de herplaatsingsverplichting van werkgevers bij ontslagvergunning voor oudere werknemers.

Het gaat hier om de inspanningsverplichting die werkgevers hebben om werknemers zoveel mogelijk in het arbeidsproces te houden. Werkgevers moeten aannemelijk maken dat bij het vervallen van arbeidsplaatsen de betrokken werknemers niet elders in het bedrijf of de onderneming kunnen worden geplaatst. CWI beoordeelt bij ontslagaanvragen onder meer of de werkgever zich hiertoe wel voldoende heeft ingespannen.

Bij het onderzoek is ook de besluitvorming betrokken van CWI over een aantal ontslagaanvragen van KPN eerder dit jaar. Dit mede op verzoek van de voorzitter van de Raad van Bestuur van CWI naar aanleiding van een verschil van inzicht tussen CWI en KPN over de behandeling van de ontslagaanvragen.

De inspectie vindt het terecht dat CWI ontslagaanvragen op de inspanningsverplichting tot herplaatsing toetst en concludeert voorts dat aan de aanvragen van KPN dezelfde beleidsmatige eisen zijn gesteld als aan die van andere werkgevers.

Voor nadere toelichting kunt u contact opnemen met Erik Stolk (tel.
079 329 1639 of 06 510 245 59) of Geeske Wildeman (tel. 079 329 1893 of 06 109 171 34).
Het rapport CWI en ontslagzaken; de toets aan de herplaatsingsverplichting van werkgevers bij ontslagvergunning voor oudere werknemers kunt u opvragen bij de afdeling Communicatie, tel.
079 329 17 63 of e-mail communicatie@iwiweb.nl.
22 nov 02 15:13