Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG: Extra investeren in verkommerden en verloederden (22/11/02)

Van de verkommerden en verloederden ontvangt zestig procent niet de hulp die naar het oordeel van de hulpverlener noodzakelijk is. Oorzaken zijn onvoldoende opvang- en hulpverleningscapaciteit en het ontbreken van een geschikt hulpaanbod. Dit blijkt het onderzoek naar verkommerden en verloederen in Nederland van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De uitkomsten van het rapport ondersteunen de claim van de VNG om 90 miljoen extra te investeren in de maatschappelijk opvang.

Binnen de huidige kaders blijkt de maatschappelijke opvang onvoldoende in staat iedereen een verantwoorde basisopvang te bieden. Voor de eerste tranche in 2002 is 22 miljoen toegekend. De tweede tranche, voor 2003, is 25 miljoen euro. Deze wordt echter niet gehonoreerd. Naast de middelen die noodzakelijk zijn voor het wegwerken van achterstanden en het instandhouden van de opvangcapaciteit zijn nu ook extra investeringen nodig voor een intensieve begeleiding van verkommerden en verloederden. Voor de VNG is helder dat instellingen deze financiële 'vetreserve' niet meer voorradig hebben.

Het aantal geregistreerde verkommerden en verloederden wordt geschat op 33.000 personen. In het onderzoek wordt gesteld dat de inzet een beter bereik van de mensen in de marge, en zeker van mensen op straat moet zijn. Nodig zijn casemanagers voor degenen met meervoudige, complexe problemen die tussen wal en schip raken of al in de goot zijn beland. Door de hoge contactfrequentie is dit een dure, maar wel noodzakelijke vorm van hulpverlening. Hiervoor zijn financiële middelen nodig. Uitbreiding van capaciteit in de maatschappelijke opvang voor mensen met de meest gecompliceerde problemen (dakloos, psychische problemen en/of verslavingsproblemen) ligt in de rede. Hiervoor is uitbreiding van time-outvoorzieningen, laagdrempelige (crisis)opvangvoorzieningen en woonvoorzieningen noodzakelijk.

In het onderzoek wordt ook aanbevolen om onder strenge voorwaarden heroïne te verstrekken om de zogenaamde 'verwervingscriminaliteit'
-die voor een belangrijk deel voortkomt uit de noodzaak van verslaafden om aan hun harddrugs te komen- te bekostigen. De VNG is van mening dat medische verstrekking van heroïne niet in strijd is met een beleid gericht op voorkomen en genezen. Het kan juist een belangrijke aanvulling daarop zijn met gunstige gevolgen voor de gezondheid en de maatschappelijke positie van de betrokken verslaafden en voor de openbare orde en veiligheid in de gemeente.

Voor beleidsinformatie: VNG-NET
VNG gelieerde websites