Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG pleit voor verdere versterking gemeentelijk gezondheidsbeleid (22/11/02)

De VNG deelt de mening van het RIVM dat de rijksoverheid kansen laat liggen op het gebied van preventie en het terugdringen van sociaal economische gezondheidsverschillen. Minder dan 4% van het totale Nederlandse budget voor de gezondheidszorg wordt voor preventie aangewend en dat is te weinig.

Vrijdag 22 november j.l. heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu het rapport "Gezondheid op koers" gepresenteerd. Een aantal ontwikkelingen in de Nederlandse volksgezondheid zijn zorgwekkend. Nederland doet het minder goed dan andere Europese landen. Ongezond gedrag is de belangrijkste oorzaak van de stagnerende levensverwachting. De sociaal economische gezondheidsverschillen zijn groot en blijven hardnekkig bestaan.

Een integraal gezondheidsbeleid zorgt voor een stevige verankering van preventie en openbare gezondheidszorg in het gemeentelijk apparaat. Het merendeel van de gemeenten (78%) heeft of is bezig met het ontwikkelen van integraal gezondheidsbeleid dat overigens per 1 juli 2003 verplicht is. Het doel van dergelijk beleid is om een gezonde fysieke- en sociale omgeving voor burgers te creëren en een gezonde leefstijl te stimuleren.

De VNG pleit ervoor dat de rijksoverheid investeert in de juiste randvoorwaarden voor gemeenten, zodat zij hun gezondheidsbeleid ook daadwerkelijk handen en voeten kunnen geven. Dit betekent:
1. Voortzetting van de bestaande visie op de openbare gezondheidszorg, waar gemeenten een centrale rol vervullen (zie nationaal contract openbare gezondheidszorg) en die aansluit bij de aanbevelingen van het RIVM.

2. Ondersteuning van de implementatie van de gewijzigde Wet collectieve preventie volksgezondheid. Het rijk moet de claim van 36,2 miljoen van de stuurgroep nationaal contract openbare gezondheidszorg alsnog opnemen in het VWS gezondheidszorgbudget dat volgende week ter goedkeuring in de Tweede Kamer besproken wordt. Dan pas toont het rijk "de commitment" voor preventie die het RIVM in het rapport bepleit.

Voor beleidsinformatie: VNG-NET
VNG gelieerde websites