College bouw ziekenhuisvoorzieningen


Nr. 2002.219
Utrecht, 22 november 2002

Problemen van mensen met een zintuiglijke handicap nog te weinig onderkend

Veel mensen die slechthorend, doof, slechtziend of blind zijn of spraakproblemen hebben, leven in een onnodig isolement. Deskundigheid om hen te helpen is aanwezig in gespecialiseerde instellingen voor zintuiglijk gehandicapten. Opsporing en diagnostiek vanuit deze instellingen dienen echter veel breder te worden ingezet, in samenwerking met andere organisaties en instellingen in de gezondheidszorg. Een belangrijke reden is dat mensen met een verstandelijke handicap en ouderen veel vaker zintuiglijke handicaps blijken te hebben dan tot dusver bekend was. Er is dus sprake van een latente vraag.

Dit constateert het College bouw ziekenhuisvoorzieningen (Bouwcollege) in de aan staatssecretaris Ross-Van Dorp uitgebrachte uitvoeringstoets Voorzieningen voor zintuiglijk gehandicapten. Het Bouwcollege brengt daarin de - tot dusver onderbelichte - problematiek in kaart van een groep die wel eens vergeten dreigt te worden.

Ambulante zorg en deeltijdbehandeling voorzien voor het leeuwendeel in de zorgvraag. De vraag naar deze vormen van zorg zal, mede gelet op de vergrijzing c.q. de latente vraag, naar verwachting blijven stijgen. Er zullen dan ook meer voorzieningen moeten komen van waaruit ambulante zorg en deeltijdbehandeling worden aangeboden, waarbij spreiding en bereikbaarheid verder verbeterd kunnen worden. Een zeer beperkt aantal mensen, met meestal ernstige meervoudige en gecompliceerde problematiek, wordt ter behandeling opgenomen. De behoefte aan opname/verblijf zal naar verwachting ongeveer gelijk blijven. Wel wordt er steeds minder gekozen voor wonen op het instellingsterrein en steeds meer voor kleinschalige voorzieningen in gewone woonwijken. Technologische ontwikkelingen als ICT en specifieke bouwkundige eisen voor zintuiglijk gehandicapten, zoals aangepaste verlichting en akoestiek, zullen deze tendens verder versterken. Als er tevens sprake is van lichamelijke handicaps, zijn extra ruimtelijke aanpassingen nodig voor rolstoelen en tilliften.

Contactpersonen
drs. F Bisschop drs. J.C. Tammes
secretaris Werkcommissie GHZ stafmedewerker
---