Gemeente Deventer

Begroting

Gefaseerde aanpak heroverweging vijf miljoen euro

Deventer zit vol met ambitieuze plannen voor de komende periode. Het college van burgemeester en wethouders maakt zich er hard voor die plannen ook te realiseren. Maar er is nog een structureel financieel tekort van vijf miljoen euro. Tot aan 2007 wil het college dit bedrag uit de bestaande begroting halen om dat geld te kunnen inzetten voor het uitvoeren van het collegeprogramma, voor het honoreren van lopende budgetaanvragen en om ruimte te scheppen voor toekomstig nieuw beleid of het opvangen van risico's. De 'heroverwegingsoperatie' wordt in fases uitgevoerd.

In 2003 moet een half miljoen euro worden heroverwogen, in 2004 twee miljoen euro en dat loopt daarna jaarlijks tot 2007 op, totdat het totale bedrag van vijf miljoen euro is bereikt.

Het is de bedoeling van de vijf miljoen euro ruim 1,5 miljoen te gebruiken om de plannen in het collegeprogramma uit te voeren, maar er wordt ook extra ruimte beschikbaar gesteld voor onder meer het bedrijfsverzamelgebouw van het Centrum voor Werk en Inkomen, het huisvesten van de gemeentelijke organisatie, de op te zetten Brede Scholen, de nieuwe afdeling Stadstoezicht, het expertisecentrum voor allochtonen en de voorziening voor verslaafde dak- en thuislozen.

Een gemeentelijke stuurgroep onder leiding van de wethouder financiën, Gosse Hiemstra, en een ambtelijke Projectgroep zijn ingesteld om het proces zorgvuldig te begeleiden. In de eerste fase zetten de betrokkenen de mogelijke te heroverwegen taken op een rij. Deze worden vervolgens uitgewerkt tot concrete plannen die de gemeenteraad in het voorjaar na inspraak krijgt voorgelegd.