Korps: Groningen, plaats: Groningen 22-11-2002
Politie krijgt extra geld van Minister Vrijdag 22 november 2002

24 Miljoen euro voor Regiopolitie Groningen

Minister J.Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de politie extra geld in het vooruitzicht gesteld. In een brief aan de Tweede Kamer en de korpsbeheerders heeft de Minister aangegeven in de komende vier jaren ruim, 500 miljoen euro vrij te maken voor de Nederlandse politie. Daarmee is de roep van de korpsbeheerders om extra middelen door de Minister beantwoord. Ook het Groningse korps krijgt daarvan een substantieel deel ter grootte van ongeveer 24 miljoen euro voor de komende vier jaren. Daarmee is voor korpsbeheerder Wallage een basis ontstaan om met de Minister afspraken te maken over het prestatiebeleid van het Groningse politiekorps.

De korpsbeheerder liet tijdens het regionaal college weten sterke aarzelingen te hebben om Regiopolitie Groningen te committeren aan prestatieafspraken, zolang onduidelijk was of er voldoende middelen beschikbaar zouden worden gesteld door de Minister. De nu gemaakte afspraken maken deel uit van het Veiligheidsplan van het kabinet. De impuls die daarmee aan Veiligheid wordt gegeven wordt door korpsbeheerder Wallage ondersteund. De Minister heeft besloten het budget verdeelsysteem van de politie voorlopig niet aan te passen, zodat een herverdeling van capaciteit voor de regiokorpsen voorlopig van de baan is. Met de extra beschikbaar gestelde gelden kan het Regiokorps Groningen in elk geval weer agenten naar school sturen, waardoor kan worden voorzien in de komende uitstroom uit het korps. De stijgende ICT kosten kunnen ook voor een groot deel worden opgevangen. Onduidelijkheid over de ontwikkelingen van de lasten voor de informatie- en communicatietechnologie betekent dat een terughoudend begrotingsbeleid noodzakelijk blijft.

Voor half december wil de minister weten welke consequenties de extra voorzieningen hebben voor de bestaande begroting 2003. Voor 1 april 2003 moet bovendien een geactualiseerde begroting zijn ingediend waarin budgettair en beleidsmatig is aangegeven hoe met het Veiligheidsprogramma van het kabinet rekening is gehouden.

De komende weken bekijkt de korpsbeheerder samen met de hoofdofficier van justitie en de andere burgemeesters in de regio hoe de extra middelen moeten worden ingezet.

Inlichtingen: afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (lokaal tarief)