Gemeente Den Haag

2002-11-20: B&W stemt in met actualisatie bouwprogramma Wateringse Veld


---

Op 19 november 2002 heeft het college van Burgemeester en Wethouders ingestemd met de Actualisatie bouwprogramma woningbouw en voorzieningen van de Haagse Vinex-wijk Wateringse Veld. Deze actualisatie is opgesteld door de Ontwikkelingscombinatie Wateringse Veld. Halverwege de bouw van de wijk verschaft de Actualisatie nieuw inzicht in zowel het woningbouwprogramma als de voorzieningen.

Laatste stedenbouwkundig deelplan Boezemland
Aanleiding van de Actualisatie is de vaststelling van het laatste stedenbouwkundig deelplan van Wateringse Veld: Boezemland. Hiermee kan een tussenstand worden opgemaakt voor het totaal aantal in Wateringse Veld te realiseren woningen en voorzieningen. Ten opzichte van de midden jaren negentig geformuleerde uitgangspunten is het, deels gerealiseerde, programma voor Wateringse Veld op een aantal punten aangepast. Onder invloed van marktontwikkelingen en gewijzigde bevolkingsprognoses is het aantal te bouwen woningen afgenomen. Daarentegen is het aantal voorzieningen toegenomen.

Minder woningen, meer ruimte en voorzieningen
Er werd uitgegaan van 8.000 te bouwen woningen in Wateringse Veld. In de Actualisatie is het totaal aantal woningen vastgesteld op 7.466 woningen. De taakstelling van het realiseren van dertig procent sociale huurwoningen blijft gehandhaafd. Er zijn enerzijds meer appartementen gebouwd, terwijl er anderzijds meer woningen in de duurdere categorie op grotere kavels zijn ontwikkeld. Samen met de forse toename van het programma aan voorzieningen resulteert dit in een afname van het totaal aantal woningen.

Meer lokalen, winkeloppervlakte en kinderopvang De belangrijkste veranderingen in het programma aan voorzieningen betreffen de verdubbeling van het aantal lokalen (van 57 naar 112) in het basisonderwijs, de toename van het aantal kinderdagverblijven en de vergroting van de twee winkelcentra in Wateringse Veld. Bijzondere toevoegingen aan het programma zijn twee kinderdagcentra voor kinderen met een handicap en een extra sportveld aan de Leyweg. De locatie voor een kerk die was voorzien, is komen te vervallen omdat er geen initiatiefnemers zijn.

Voortgezet onderwijs in Wateringse Veld
Nieuw in het programma is het initiatief voor de vestiging van voortgezet onderwijs in 2006 in het noordelijke gebied van Wateringse Veld. Naar alle waarschijnlijkheid zal deze vestiging worden voorafgegaan door een noodvestiging.

last update: 21-11-2002 9:31:09 ;pag.: 16921; auteur: 616;cat.: