Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/159

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

22 november 2002

Nr. 02/159

Subsidie aan Vrouwenvakscholen stopgezet

Demissionair minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de subsidieverlening aan de Stichting Vrouwenvakscholen Nederland Groep (Stichting VVS) stopgezet. De minister schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer.

De stichting heeft niet voldaan aan de voorwaarden van de subsidieverlening. De stichting is er niet in geslaagd een commerciële partner te vinden, zodat ze na eind 2003 financieel zelfstandig kan zijn. De rapportages vertoonden gebreken en de stichting diende geen eindrekeningen in. Deze tekortkomingen vindt de minister zo ernstig dat hij voortzetting van de subsidieverlening onverantwoord vindt. Het ministerie zal daarom het restant van de subsidie niet overmaken. Nu de stichting sinds 14 november in surseance van betaling verkeert, zal het ministerie de al verstrekte subsidie terugvorderen.

De Vrouwenvakscholen geven opleidingen aan vrouwen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Het ministerie heeft in 1999 aan de stichting overbruggingssteun toegezegd. Dit gebeurde op verzoek van de Tweede Kamer. Deze subsidie moest dienen als ondersteuning van de stichting bij de overgang naar financiële zelfstandigheid. Op de begroting van het ministerie stond voor de stichting een bedrag van ruim 6 miljoen euro gereserveerd. Daarvan is ruim 5,5 miljoen euro toegekend en ruim 3,7 miljoen euro uitbetaald.

Minister De Geus verwacht dat andere opleidingsinstituten zullen inspelen op het wegvallen van de Vrouwenvakscholen. De regionale opleidingscentra (ROCs) bieden dezelfde mogelijkheden als de Vrouwenvakscholen. Ook bieden commerciële opleidingsinstituten vergelijkbare scholingsprogrammas aan. Onder deze opleidingsinstituten is voldoende expertise in het opleiden en reïntegreren van moeilijk plaatsbare werkzoekenden.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Brief van minister De Geus over de actuele situatie Vrouwenvakscholen