Vlaamse overheid

Op voorstel van Renaat LANDUYT, Vlaams minister van Toerisme, keurt de Vlaamse regering principieel een besluit betreffende het statuut voor reisbureaus goed. Dit besluit sluit aan bij het decreet over het statuut van reisbureaus dat door het Vlaams Parlement werd goedgekeurd op 9 juli jl.

Om een reisbureauvergunning te kunnen aanvragen, zal een reisbureau voortaan niet alleen meer over een vast kapitaal moeten beschikken, maar zal het ook een verzekering moeten kunnen voorleggen tegen aansprakelijkheid jegens de reiziger alsook een verzekering om in geval van financieel onvermogen zijn verplichtingen tegenover de reizigers verder te kunnen nakomen. Indien een reisbureau niet aan deze voorwaarden voldoet, kan Toerisme Vlaanderen de reisbureauvergunning weigeren, intrekken of opschorten en desnoods het reisbureau sluiten en verzegelen.

Met dit besluit wil de Vlaamse regering de reizigers- consumenten beter beschermen tegen wanpraktijken die door sommige al dan niet illegale reisbureaus gesteld zouden kunnen worden. Daarnaast komen er voortaan ook strenge controles voor afgeleverde vergunningen. Het besluit voorziet ook in een beroepscommissie voor de reisbureaus. Wanneer de reisbureaus niet meer beschikken over de noodzakelijke verzekeringen wordt de vergunning onmiddellijk ingetrokken. Voortaan zal ook het beroep dat het reisbureau kan aantekenen niet meer opschortend werken. Het reisbureau moet dan met andere woorden zijn activiteiten onmiddellijk stopzetten tot en met de uitspraak in beroep.

Het besluit zal voor advies worden overgemaakt aan de Raad van State.

persinfo : Myriam Rebahi, woordvoerster van minister Landuyt - tel. 02 553 25 11
e-mail: persdienst.landuyt@vlaanderen.be


---