Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw Vera DUA gaat de Vlaamse regering jaarlijks 1,22 miljoen euro uittrekken voor een 'Vlaams Impulsprogramma Tropisch Bos'. De minister wil zo concrete projecten steunen in het Amazonewoud (Suriname, Bolivië, Brazilië, Ecuador en Peru). De projecten moeten passen binnen de thema's 'duurzaam bosbeheer', 'bosreservaten' en 'bosuitbreiding'. De projecten worden beoordeeld door een groep van onafhankelijke experten. De minister wil zo bijdragen tot de bescherming van het Amazonewoud.

Per jaar zullen 2 tot 3 middelgrote projecten (250.000 euro per project) en verschillende kleine projecten met een maximumbedrag van 70.000 euro ondersteund worden. De aandacht gaat hierbij uit naar prioritaire landen: Suriname, Bolivië, Brazilië, Ecuador en Peru. De projecten moeten passen binnen de thema's 'duurzaam bosbeheer', 'bosreservaten' en 'bosuitbreiding'. Bij het aanduiden van deze thema's en de prioritaire landen werd rekening gehouden met de conclusies van de "voorbereidende studie inzake het ontwerp van een internationaal bos- en houtbeleid op Vlaams niveau" van Dominiek Plouvier en Karin Van Eynde.

Volgens de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, worden nog steeds op jaarbasis zo'n 11 miljoen hectare tropisch bos vernietigd. Dit is een oppervlakte van meer dan drie keer België. Aan het huidige ritme zal nagenoeg alle tropisch bos verdwenen zijn binnen de volgende 50 jaar. Naast de volledige ontbossing zijn er ook nog ettelijke miljoenen hectare die jaarlijks aangetast worden door de bosexploitatie en houtwinning. Deze laatste wordt in de tropen vaak 'illegaal' uitgevoerd, zonder respect voor de bestaande wetgeving.

De gevolgen van de vernietiging van het tropisch bos zijn gekend. Er zijn de gevolgen op klimaatsvlak zowel op continentaal niveau (toename koolstofdioxide in de atmosfeer, verandering van klimaten) als regionaal door vermindering van de hoeveelheden neerslag. Ontbossing kan ook, vooral in gebergten, leiden tot bodemerosie met verstrekkende gevolgen op het vlak van verlies aan bebouwbare gronden en risico op meer overstromingen. Verder zijn er effecten op het verlies aan biodiversiteit: tal van ongekende planten en diersoorten verdwijnen door de ontbossing, die potentieel belangrijk kunnen zijn voor de ontwikkeling van de landbouw, geneeskunde.

Vlaanderen is een belangrijke invoerder van hout, waaronder tropisch hardhout en heeft zo'n 30.000 mensen tewerkgesteld in de houtverwerkende nijverheid. Minister Vera Dua wil haar verantwoordelijkheid opnemen om te zorgen dat onze houtbevoorrading afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

persinfo : Ann Bats, woordvoerster van minister Dua - tel. 02 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be


---