Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht 22 november 2002 OLIE LATEN LIGGEN ONAANVAARDBAAR
Het Wereld Natuur Fonds kritiseert de Spaanse autoriteiten voor hun gebrek aan slagvaardigheid en het feit dat ze de ernst van de situatie onderschatten. De Spaanse overheid is de mening toegedaan dat de resterende 50.000 ton olie die met de Prestige naar de bodem van de oceaan is gezonken, daar wel kan blijven liggen. Het Wereld Natuur Fonds vindt dit onaanvaardbaar; is er een groot risico dat de nog resterende olie uit het wrak vroeg of laat het wateroppervlak zal bereiken. De internationale natuurbeschermingsorganisatie roept de Spaanse regering op om serieuze maatregelen te nemen en de olie op te ruimen.

Schoonmaakactie
"De Spaanse regering mag niet achterover leunen in de hoop dat de olie zich niet verder zal verspreiden. Vandaag is gebleken dat er geen 10.000 maar 20.000 ton olie uit de tanker is gelekt. We mogen het risico niet lopen dat de nu nog resterende olie alsnog aan de oppervlakte komt, dat zou een gigantische ramp zijn", zegt Carel Drijver, manager oceanen en kusten van het Wereld Natuur Fonds. "Om de bevolking van de kustplaatsen en de unieke natuur in de oceaan voor Galicië te vrijwaren van nog meer ellende, moet nu met slagvaardigheid en in alle openheid een aantal maatregelen worden genomen." Het Wereld Natuur Fonds bepleit vier acties, nodig om de situatie rond de gezonken Prestige zo snel mogelijk onder controle te krijgen, namelijk: 1) realiseren van voldoende en efficiënte versperringen voor de kust, om te voorkomen dat de ronddrijvende olievlekken nog meer kustgebied zullen aantasten; 2) in paraatheid brengen van meer schepen die olie kunnen ruimen uit andere landen om, zodra de weersomstandigheden dat toelaten, in actie te komen; 3) meer openheid en informatie over de voorzorgsmaatregelen die worden genomen en over de status, samenstelling en locatie van de olievlekken; 4) meer menskracht en materieel voor de schoonmaakoperatie. Voor zover bij het Wereld Natuur Fonds bekend is nu slechts over 14 kilometer langs de kust een versperring opgetrokken, daar waar zeker 80 tot 100 km versperring nodig is om de kust te vrijwaren van nog meer olievervuiling. Schepen uit diverse landen zijn bereid om assistentie te verlenen; tot nog toe is daarvan geen gebruik gemaakt vanwege gebrek aan coördinatie en organisatie bij de Spaanse autoriteiten. Het Wereld Natuur Fonds zorgt samen met de internationale Vogelbescherming (Birdlife) ter plekke voor de opvang van met oliebesmeurde dieren. Er worden instructies en trainingen gegeven voor vrijwilligers 'hoe de met oliebesmeurde vogels schoon te maken'. In de opvangcentra worden inmiddels zo'n 100 vogels verzorgd, en meer olieslachtoffers worden nog steeds binnen gebracht. Dierartsen ter plekke schatten in dat het aantal vogels dat slachtoffer is van de olieramp in werkelijkheid het tienvoudige zal zijn van wat tot nog toe wordt opgevangen. Het Wereld Natuur Fonds probeert via satellietbeelden een beter beeld te krijgen van de situering van de olievlekken en waarheen deze zich gaan bewegen.

Lange termijn acties
Om milieurampen zoals nu weer met de Prestige in de toekomst te voorkomen, pleit het Wereld Natuur Fonds voor een actieplan, gebaseerd op vier peilers: 1) in kaart brengen van de waardevolle en kwetsbare oceaan- en kustgebieden; 2) erkenning van deze gebieden (PSSA= Particularly Sensitive Sea Areas) door de internationale organistie voor oceanen (IMO); 3) invoering en handhaving van strikte regels voor deze kwetsbare gebieden; 4) waterdichte controle van alle schepen (een APK voor schepen), en in het bijzonder de oude, enkelwandige schepen. Het is van groot belang dat er wereldwijd afspraken komen gericht op garanties dat schepen, die de oceaan op gaan, gedegen zijn gecontroleerd en zeewaardig worden bevonden. Het maatregelenpakket van de Europese Unie vormt een goed vertrekpunt voor dergelijke afspraken, voor zowel havenstaten als vlaggenstaten.


---

Kijk voor de laatste informatie over de milieuramp met de Prestige op www.panda.org/news/

Op aanvraag beschikbaar:

-digitale foto's Prestige, schoonmaakoperatie, olievervuiling Meer informatie:
Marie-Christine Lanser-Reusken, manager persvoorlichtingtel: 030-6937374 of mobiel 06-21548657email: mlanser@wwf.nl