Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister van Innovatie Dirk VAN MECHELEN keurde de Vlaamse regering de
beheersovereenkomst "wetenschappelijk onderzoek 2002- 2006" goed. Met deze beheersovereenkomst tussen de Vlaamse regering en de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA) wordt het wetenschappelijke luik ingevuld van de op 22 maart 2002 afgesloten kaderovereenkomst.

De subsidiëring voor het wetenschappelijk onderzoek aan de KMDA is nu voor 5 jaar verzekerd. Om de positionering van de KMDA in het Vlaams onderzoekslandschap te verduidelijken wordt er in de beheersovereenkomst onderscheid gemaakt tussen drie types van onderzoek:
1. onderzoek dat de werking van de KMDA als dierentuin en
-park onmiddellijk ondersteunt;

2. onderzoek dat gekenmerkt wordt door een synergie tussen de KMDA en één of meerdere kennisinstellingen;
3. onderzoek waarin de KMDA een voornamelijk dienstverlenende rol speelt, als unieke bron van materiaal ten voordele van kennisinstellingen.

De basissubsidie, die jaarlijks aangepast kan worden aan de evolutie van de index, bedraagt 626.000 euro. Dit is een aanzienlijke verhoging ten aanzien van de in 2000 geldende subsidie van 126.425 euro.

Met deze opvallende verhoging van de werkingssubsidie is minister Van Mechelen ervan overtuigd dat de wetenschappelijke actieradius van de KMDA verruimd kan worden tot disciplines als conservatiebiologie, diergeneeskunde en functionele morfologie.

Met een investering in de uitrusting van de unieke onderzoeksinfrastructuur zal de KMDA zich in de toekomst onafhankelijker en flexibeler kunnen opstellen in de planning en uitvoering van het wetenschappelijk onderzoek. Dit moet de kwaliteit van de geleverde onderzoeksprestaties alleen maar verbeteren. De kwaliteit en onderzoeksprestaties zullen bewaakt worden door een wetenschappelijk adviescomité (WAC) waarin vooraanstaande vertegenwoordigers van de Universiteit Antwerpen en het Instituut voor Tropische Geneeskunde zullen zetelen.

Met deze beheersovereenkomst wordt de KMDA door de Vlaamse overheid erkend als een uniek ondersteunende onderzoeksinfrastructuur inzake het zoölogisch onderzoek in Vlaanderen. Met de verhoging van de subsidie zal de KMDA zich in het Vlaamse en internationale onderzoekslandschap beter kunnen positioneren door voldoende kwalitatief wetenschappelijk onderzoek.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be
---