Ingezonden persbericht

Nieuws KNMI
22 november 2002

Watersnood 1953: ergste natuurramp van de 20e eeuw

Onheilspellend zagen de weerkaarten er zaterdagavond 31 januari uit en het werd steeds erger. Zo ernstig dat de dienstdoende meteorologen van het KNMI zeer bezorgd waren over het naderende gevaar en alles op alles zetten om hun dramatische waarschuwingen bij de bedreigde mensen te krijgen. Om middernacht klonk echter het Wilhelmus door de ether: in die tijd waren er nog geen nachtuitzendingen en verwoede pogingen van onder anderen weerdienstleider dr. K. R. Postma om een van de twee Hilversumse radiozenders bij wijze van uitzondering in de lucht te houden mochten niet baten. "Die mogelijkheid werd ons die nacht ontnomen en dat gaf in de weerkamer een ontzettend gevoel van onmacht," vertelde Postma journalist Kees Slager voor zijn boek "De ramp, een reconstructie". Volgens de inmiddels bijna negentig jarige KNMI-er drongen de waarschuwingen op die bewuste zaterdag niet overal door en was de situatie zo ernstig dat de waarschuwingscriteria die toen werden gehanteerd, tekort schoten.

De watersnoodramp was zonder twijfel de ergste natuuramp van de vorige eeuw: in het zuidwesten van ons land verdronken 1835 mensen en tienduizenden dieren terwijl circa honderdduizend mensen moesten evacuaeren. In totaal kwam 200.000 hectare grond onder water te staan, werden zo'n 4500 gebouwen verwoest en een veelvoud daarvan beschadigd.

Op 31 januari a.s is het precies vijftig jaar geleden dat de ramp gebeurde. In het kader daarvan vinden verscheidene herdenkingsbijeenkomsten plaats, terwijl ook in de media veel aandacht wordt besteed aan de ramp. Op tal van scholen met name in de regio Zeeland zijn inmiddels projecten van start gegaan. Op onze website besteden we de komende maanden uitgebreid aandacht aan de meteorologische kant van het verhaal. In de bijdrage "Ergste natuuramp van de 20e eeuw: KNMI sloeg alarm maar dat drong niet overal door" vindt u een overzicht van de gebeurtenissen en de waarschuwingen die zijn gegeven.

Op een speciale pagina over de watersnoodramp bieden we achtergrondinformatie over stormen, stormvloeden, de klimaatverandering en de waarschuwingen die vandaag de dag worden gegeven. Daarnaast maken we op deze pagina, die we de komende tijd verder uitbreiden, zoveel mogelijk melding van activiteiten in het land in het kader van de herdenking van de ramp, zoals websites, onderwijsprojecten en uitzendingen op radio en TV.

Meer informatie op de website van het KNMI:

Meteorologisch verslag van de gebeurtenissen:
http://www.knmi.nl/voorl/nader/watersnood1953ergstenatuurampvandetwintig steeeuw.htm

Speciale pagina over de watersnoodramp:
http://www.knmi.nl/voorl/nader/watersnoodramp1953.htm.

Bij gebruik van informatie "Bron: KNMI" vermelden.

Harry Geurts
Persvoorlichter KNMI

KNMI
PR & Voorlichting
Postbus 201
3730 AE De Bilt

Tel 030 - 2206 317
Fax 030 - 22 111 95
Email geurts@knmi.nl
Zie ook/see also: http://www.knmi.nl/maildisclaimer.html