MANPOWER

Persinformatie

Managers trappen bij recessie opnieuw in dezelfde valkuil

Onderzoeksresultaten Universiteit Nyenrode gepresenteerd tijdens finale van de verkiezing Secretaresse van het Jaar 2002

22 november 2002 - Tijdens de finale van de verkiezing Secretaresse van het Jaar heeft prof. dr. Jaap van Muijen van Universiteit Nyenrode de resultaten van het onderzoek, dat hij in opdracht van Manpower heeft uitgevoerd, gepresenteerd. Van Muijen heeft onderzocht aan welke eigenschappen de manager anno 2002 moet voldoen om te overleven. De belangrijkste conclusie is dat managers, nu ze geconfronteerd worden met de gevolgen van een economische recessie, geneigd zijn om minder oog te hebben voor vernieuwing, minder gericht te zijn op de langere termijn en minder visie ten toon te stellen. Hierdoor zouden ze de recessie kunnen versterken.

Het onderzoek gaat in op het beeld dat leidinggevenden (CEO's, eigenaar/directeuren, directeuren en managers) en medewerkers hebben van topmanagers en afdelingsmanagers bij economische voorspoed en bij economische tegenwind. Het blijkt, dat als het bedrijf te kampen heeft met zware omstandigheden, de topmanager vooral overtuigend, rationeel en communicatief moet zijn, vertrouwen moet uitstralen en de kalmte moet kunnen bewaren. Met andere woorden, bij economische tegenwind verwachten mensen van hun topmanagers dat ze de nadruk leggen op beheersing en voorspelbaarheid. Toekomstgerichtheid (visie, oog voor vernieuwingen) staat minder hoog op de prioriteitenlijst. In de praktijk leidt dit vaak tot herstructurering van processen en kostenreductie.

Sandra Kiela winnaar verkiezing Secretaresse van het Jaar 2002 In de Pfizer zaal van Universiteit Nyenrode werd Sandra Kiela van TCN Property Projects BV uitgeroepen tot Secretaresse van het Jaar 2002. Juryvoorzitter Lodewijk de Waal (FNV) maakte dit aan het eind van de middag bekend. Sandra Kiela gaf een uitstekende presentatie over de gevolgen die de economische teruggang heeft op haar bedrijf en wat de invloed daarvan is op zowel de rol van haar manager als die van haarzelf. Evenals de andere vier kandidaten beantwoordde zij vragen van de jury en het publiek. De presentatie van de middag was in handen van Fons de Poel.

Ambassadeur van het vak secretaresse
Sandra Kiela was zeer gelukkig met haar benoeming. Zij ontving uit handen van Peter van Kleij, algemeen directeur Manpower Uitzendorganisatie, de door Frank Rosen ontworpen trofee die de secretaresse als hart van de organisatie symboliseert. Bovendien krijgt zij een achtdaagse reis aangeboden naar Amerika, inclusief een ontvangst op het hoofdkantoor van Manpower in Milwaukee. Sandra Kiela zal een jaar lang als ambassadeur van het vak presentaties geven bij bedrijven, opleidingen en congressen. Wie daar meer informatie over wil ontvangen kan contact opnemen met de organisatie verkiezing Secretaresse van het Jaar, telefoonnummer 020-6764444.