Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN keurde de Vlaamse regering een besluit en bijhorend reglement goed over de invoering van een stelsel van leensubsidies. De beslissing voorziet een subsidie aan Nederlandstalige auteurs, vertalers (in het Nederlands), illustrators en hun uitgevers.

Deze subsidie geldt hun literaire werken die in de openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel Hoofdstad voor uitlening ter beschikking worden gesteld van het publiek. Gezien het een subsidiëring betreft in het kader van het cultuurbeleid en het letterenbeleid is het systeem beperkt tot het literaire werk.

Gezien het om een subsidiëring gaat, en niet om een auteursrechtelijke regeling, kan ze enkel van toepassing zijn voor de nog levende auteurs zelf. De potentiële begunstigden moeten een aanvraag indienen voor het bekomen van een subsidie.

De informatie betreffende de literaire werken die ter beschikking staan wordt verstrekt middels een steekproef in de sector van de openbare bibliotheken. Om de steekproef zo representatief mogelijk te maken, en dus om de volledigheid van de collectie beschikbare literaire boeken in Vlaanderen zo goed mogelijk te waarborgen, worden de gegevens verzameld van een aantal grotere bibliotheken.

De subsidie per boek - als eenheid van meting - wordt bepaald door het totale beschikbare krediet te delen door het totale aantal boeken van de globale collectie. Daarbij wordt een boek slechts eenmaal geteld (niet het aantal exemplaren van eenzelfde boek in een bibliotheek of in de collectie).

De subsidie per boek wordt verdeeld in twee delen: 70 % gaat naar de auteur, vertaler en illustrator; 30 % gaat naar de uitgever.

Indien een boek meer dan één auteur, vertaler of illustrator heeft, wordt de 70 % evenredig onder hen verdeeld.

De uiteindelijke subsidie die een auteur, vertaler of illustrator ontvangt is de som van de subsidies voor zijn boeken. Daarbij wordt nog een correctie voorzien door een maximum per persoon in te stellen: de maximale subsidie per persoon bedraagt 12.500 euro.

De uiteindelijke subsidie die een uitgever ontvangt is de som van de subsidies voor "zijn" boeken. Daarbij wordt eveneens een correctie voorzien: de maximale subsidie bedraagt 50.000 euro.

Om te starten wordt dit systeem ingevoerd als een experiment, op basis van een reglement dat goedgekeurd is door de Vlaamse regering. De administratie Cultuur zal instaan voor de uitvoering van deze experimentele subsidiëring. Zij zal na een jaar een grondige evaluatie maken. Een eventuele verderzetting hangt af van de federale beslissingen inzake het leenrecht.

Op de begroting 2002 is een bedrag van 2,46 miljoen euro ingeschreven voor de uitbetaling van de leensubsidie.

persinfo : Koen Jongbloet, woordvoerder van minister Van Grembergen - tel.02 553 23 11 e-mail: persdienst.vangrembergen@vlaanderen.be


---