Gemeente Amsterdam

Naar menu

Vaststelling Rijksvergoeding ABW 2000
22 november 2002 - Herbert Raat

Van de ruim 500 miljoen bestede bijstandsgelden in Amsterdam in 2000 komt 22,8 miljoen euro extra voor rekening van de gemeentebegroting. De inspectie Werk & Inkomen van het ministerie van SZW maakte dit donderdag 21 november aan Amsterdam bekend.

Van de ruim 500 miljoen bestede bijstandsgelden in Amsterdam in 2000 komt 22,8 miljoen euro extra voor rekening van de gemeentebegroting. De inspectie Werk & Inkomen van het ministerie van SZW maakte dit donderdag 21 november aan Amsterdam bekend. In de zomer van 2001 greep oud-minister Willem Vermeend al hard in en legde Amsterdam maatregelen en een korting op de voorschotten op. Amsterdam zal de beschikking nauwgezet bestuderen en indien daartoe aanleiding bestaat bezwaar aantekenen.

Rob Oudkerk, sinds april 2002 wethouder: "We wisten dat de Sociale Dienst jarenlang ernstig tekort schoot, niet voor niets trad verantwoordelijk wethouder Köhler in 2001 af. Amsterdam krijgt nu nogmaals een rekening gepresenteerd voor jarenlang bestuurlijk en uitvoerend falen op het Sociale Dienst-dossier.

Ik wil echter niet dat dit bedrag ten koste gaat van de verbetering van de Sociale Dienst en de sociale infrastructuur in Amsterdam. Wrang is, dat juist in het jaar waarin het verleden langszij komt, de start wordt gemaakt met een nauwe samenwerking met het bedrijfsleven, de contouren van een nieuwe dienst Werk en Inkomen zichtbaar worden in het Marktplein in Zuidoost (waar instanties hun krachten bundelen) en het aantal lopende uitkeringen met 13% is afgenomen in Amsterdam tegen
1% landelijk. Voor het college van B&W is het van groot belang dat de afspraken met het Rijk in het kader van de Agenda voor de Toekomst waarin het belangrijkste punt is om meer mensen uit de uitkering en aan het werk te helpen, niet in gevaar komen. Het verleden mag geen onoverkomelijke hindernis worden voor de toekomst. Daarover ga ik dan zo snel mogelijk in overleg met staatssecretaris Rutte", aldus de wethouder.

© Gemeente Amsterdam