Politie Midden- en West Brabant

Zeven verdachten opgepakt

Arrestaties na openlijke geweldpleging in de binnenstad Oosterhout

OOSTERHOUT: Met de arrestatie van zeven inwoners van Oosterhout verwacht de
politie klaarheid te hebben rond een onrustige avond in het Oosterhoutse uitgaansleven.

De ongeregeldheden vonden plaats op zaterdag 12 oktober 2002 rond 02.30 uur.
Er hadden die avond al een paar kleine vechtpartijtjes in en rond de Klappeijstraat plaatsgevonden. Rond 02.30 uur moest een ambulance de Klappeijstraat in om een gewonde man medisch te behandelen. Ondanks herhaalde verzoeken van de politie, bleef een bepaalde groep personen de vrije doorgang van de ambulance belemmeren. Verder waren er vermoedens van wapenbezit. Toen een politieagente een verdachte daarop wilde controleren werd ook dit door diezelfde groep verhinderd. Beide voorvallen waren voor de politie aanleiding om krachtig op te treden. Er werd een kleine charge uitgevoerd nadat de bewuste groep gesommeerd was om zich uit de Klappeijstaat te verwijderen. De groep kreeg daarbij vooraf de uitdrukkelijke waarschuwing dat de politie geweld zou gebruiken als aan de vordering geen gevolg werd gegeven. Bij deze charge zijn ook enkele politiehonden ingezet. De bewuste groep van circa 30 tot 40 personen stoof uit elkaar en vluchtte in de richting de Mathildastraat. Ondertussen richtte het geweld zich op de politie. In de Mathildastraat werden straattegels kapot gegooid waarmee de politie is bekogeld . Ook sneuvelden diverse ruiten van winkels in de Mathildastraat. Het lukte de politie op dat moment niet om de raddraaiers te arresteren.

De politie probeerde de identiteit van de hoofdverdachten te achterhalen. Dit onderzoek werd bemoeilijkt omdat diverse getuigen geen verklaringen aan de politie wilden of durfden af te leggen. Deze vertraging leidde ertoe dat twee van de hoofdverdachten, na achteraf bleek, op 02 november zich opnieuw misdroegen in de Klappeijstraat. Zij werden op 02 november gearresteerd kort nadat zij een portier van een horecagelegenheid met een vuurwapen hadden bedreigd.

Op woensdag 20 november zijn vijf medeverdachten van hun bed gelicht. De twee hoofdverdachten verblijven op dat moment al in een huis van bewaring, dit vanwege de eerdere bedreiging met het vuurwapen.

De vijf aangehouden mannelijke verdachten komen allemaal uit Oosterhout en variëren in leeftijden van 18 tot 25 jaar. De politie is van mening dat zij in wisselende samenstellingen, regelmatig betrokken zijn bij hinderlijk en agressief gedrag in het Oosterhoutse uitgaansleven.

Zij zijn vandaag vrijdag 22 november voorgeleid bij de rechter-commissaris te Breda. Drie van hen zijn op vrije voeten gesteld omdat daartegen geen ernstige bewaren bestonden. Twee verdachten beiden 18 jaar heeft de rechtercommissaris in bewaring genomen. Eén van hen wordt verdacht van poging tot doodslag.

Bron: Henk Ketelaar