Politie Midden- en West Brabant

Grootscheepse verkeerscontrole op A58

Vrijdagavond werden beide zijden van de Rijksweg gecontroleerd. In totaal werden 1203 controles uitgevoerd.

Op vrijdagavond 22 november vond een grootscheepse verkeerscontrole plaats aan beide zijden van de Rijksweg A58. Aan deze actie, die plaats vond op initiatief van het politieteam Rucphen, werd deelgenomen door de Koninklijke Marechaussee, de Nederlandse Douane, de Belastingdienst, Rijkswaterstaat, de Inspectie Verkeer en Waterstaat, het Korps Landelijke Politie Diensten en de Politie Midden en West Brabant. Tijdens deze verkeersactie werd de A58 tussen 21.00 en 02.00 uur in beide zijden voor het overgrote deel voor het verkeer afgesloten. Ruim 200 medewerkers van de bovengenoemde organisaties namen aan de actie deel. Voor zover bekend is het uniek in Nederland dat een dergelijke verkeerscontrole gelijktijdig aan twee zijden van een Rijksweg plaatsvindt.

Tijdens de actie zijn alle bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol en drugs. Chauffeurs van vrachtwagens en autobussen werden tevens getoetst op naleving van de Rijtijdenwet; chauffeurs van personenbusjes en taxis op naleving van de Arbeidstijdenwet. De motorvoertuigen werden tevens gecontroleerd op de technische staat (inclusief overbelading).

De Douane controleerde de ladingen van voertuigen - met de daarbij behorende documenten -, de brandstof waarvan de voertuigen gebruik maken en voerden een controle uit van de voertuigen met buitenlandse kentekenplaten (terzake de BPM). Het agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken hield toezicht op het gebruik van verboden communicatie- en verbindingsmiddelen. De belastingdienst controleerde onder andere op de correcte naleving van de Wet op de motorrijtuigenbelasting en de Wet belasting zware motorrijtuigen.

Het High-way-run-rail A team, dat eveneens aan de actie deel nam, heeft tot doel in gezamenlijkheid nationaal en internationaal op te treden, om bij te dragen in de afname van het internationale drugsverkeer en de drugshandel.

Het verkeershandhavingsteam van de Politie Midden en West Brabant heeft zich, buiten de controleplaatsen direct langs de A58, bezig gehouden met verkeersovertredingen die werden begaan op en rondom de belangrijkste sluiproutes in het gebied.

Resultaten:

In totaal werden 1203 controles uitgevoerd.

In totaal werden 14 bestuurders overgebracht naar het politiebureau in Rucphen omdat de blaasapparatuur uitwees dat zij te veel alcohol hadden genuttigd. Op het bureau bleek het aantal ug/l bij vier bestuurders uiteindelijk toch minder te bedragen dan het wettelijk toegestane maximum. Vijf bestuurders kregen een transactie aangeboden van ieder 190 euro; de overige vijf bestuurders kregen een proces-verbaal. Bij een van deze bestuurders werd 690 ug/l geconstateerd, waarna het rijbewijs werd ingevorderd. Daarnaast bevond zich onder deze vijf bestuurders een taxi-chauffeur, die niet alleen 490 ug/l blies, maar daarnaast noch in het bezit was van een vergunning, noch van een werkmap en een chauffeurspas.

Een persoon reed met een onverzekerd voertuig, 13 voertuigen waren niet APK gekeurd, 20 automobilisten droegen geen gordel en 14 voertuigen vertoonden een technisch gebrek. 22 bestuurders waren tijdens de controle niet in het bezit van het kentekenbewijs; 34 personen konden hun rijbewijs niet tonen.

Er werd 1 overtreding van de Arbeidstijdenwet geconstateerd. Eén voertuig reed op LPG, terwijl het kentekenbewijs als brandstof benzine vermeldt. Eén motorvoertuig had ten onrechte geen handelaars-kentekenplaten, hetgeen de eigenaar op een naheffing van 650 euro komt te staan. Eén vrachtwagen had geen eurovignet; van vier voertuigen dient de inrichting nader te worden onderzocht. In totaal werd door de Belastingdienst 895 euro aan achterstallige belastingen geïnd. Er werd 1 proces verbaal uitgedeeld voor overtreding van de Wet Vervoer gevaarlijke stoffen en een proces verbaal voor een defecte snelheidsbegrenzer. Dit kwam de overtreder op een transactie van 575 euro te staan. Er werden drie overtredingen geconstateerd door het agentschap Telecom van het Minsterie van Economische Zaken.

Tijdens de controle werd een 20-jarige Bredanaar aangetroffen, die nog drie boetes open had staan voor een totaalbedrag van ca. 230 euro.

In totaal werd bij drie personen softdrugs aangetroffen, welke in beslag zijn genomen. De betreffende personen moesten ieder direct hun boete à 100 euro voldoen. Van een drugsrunner werd de auto in beslag genomen en afgevoerd.

Zowel de voertuigen die op een van beide parkeerplaatsen aan een controle werden onderworpen als de voertuigen die niet werden geselecteerd, werden op snelheid gecontroleerd. Aan de Zuidzijde van de A58 (Roosendaal richting Breda) passeerden ten tijde van de controle 1588 voertuigen, waarvan 215 personen met een te hoge snelheid. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 197 km/u. Aan de Noordzijde van de A58 (Breda richting Roosendaal) passeerden in dezelfde tijdspanne 1373 voertuigen de snelheidsapparatuur; 288 ervan werden geflitst. De hoogst gemeten snelheid bedroeg aan deze zijde van de Rijksweg 179 km/u.

Op de doorgaande routes rondom de twee controleplaatsen was het verkeershandhavingsteam van de Politie Midden en West Brabant actief. In totaal werd bij 278 bestuurders een blaastest afgenomen, waarvan 3 personen te veel hadden gedronken. Daarnaast werden 34 automobilisten bekeurd voor het rijden met een te hoge snelheid. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 111 km/u, waar 80 km/u is toegestaan.

Bron: Manon Ostendorf