MUSEON

Mensenrechten in Tsjetsjenië centraal in Museon

Van 22 november 2002 tot en met 5 januari 2003 geeft het Museon in Den Haag aandacht aan Tsjetsjenië met de fototentoonstelling KAVKAZ, Foto's uit Tsjetsjenië 1968-2002, een lessenprogramma en een Jongeren Lagerhuisdebat.

Fototentoonstelling
In de fototentoonstelling staat de bevolking van Tsjetsjenië centraal. De foto's van 15 fotografen geven een indringend beeld van de schrijnende situatie waarin de Tsjetsjeense bevolking en de Russische soldaten zich bevinden en vormen samen een belangrijk historisch document. De foto's zijn een afspiegeling van de geschiedenis, cultuur en tradities van Tsjetsjenië. De expositie geeft een beeld van leven, schoonheid en lijden van een volk uit de Kaukasus (Kavkaz) dat al eeuwen met Russische mensen samenleeft en zich tweehonderd jaar tegen Russische overheersing verzet. Dat laatste met enorme kosten voor zichzelf en tegen een achtergrond van tweehonderd jaar ernstige en systematische schendingen van de mensenrechten. De tentoonstelling is objectief en vertegenwoordigt geen enkel politiek standpunt.

KAVKAZ, Foto's uit Tsjetsjenië 1968 - 2002 is een tentoonstelling met uitersten. Historisch fotomateriaal toont een geweldloos Tsjetsjenië in schril contrast met beelden uit de actualiteit. Naast historisch fotowerk uit de collecties van Hans de Herder en Stephen White, bevat de tentoonstelling ook werk van Eddy van Wessel, Stanley Greene, Ad van Denderen, Thomas Dworzak, Leo Erken, Yuri Kozyrev, Jenny Matthews, Christopher Morris, Jeremy Nicoll, Igor Palmin, Valery Schekoldin, Musa Sadulayev en Anthony Suau.

Educatie
Gezien de recente ontwikkelingen en de discussie die is losgekomen over de oorzaak van de ellende en over hoe er een einde aan kan worden gemaakt, speelt het Museon met de participerende instanties in op de actualiteit door klassen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs uit te nodigen voor een les bij de tentoonstelling 'KavKaz'. De lessen zullen worden verzorgd door educatieve medewerkers van verschillende organisaties op het terrein van mensenrechten, te weten: Amnesty International Den Haag, Bureau Discriminatiezaken, Stichting Vluchteling en COA Haaglanden (Centrale Opvang Asielzoekers).De lessen vinden plaats in december in het Museon.

Jongeren Lagerhuisdebat
Op vrijdag 13 december van 15:00 uur - 17:00 uur zal het lesprogramma worden afgesloten door een Jongeren Lagerhuisdebat, waar het thema 'Straffeloosheid' centraal staat. De discussie zal worden geleid door Sjaak Bral.

Samenwerking
De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Teun van der Heijden (samensteller), Museon Den Haag, Vereniging Tsjetsjenië Nederland, Suzanne Hoff van Kasja Popara, buro TAOO in opdracht van Stichting Lancelot, Stichting KavKaz, Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en NCDO.

KAVKAZ, Foto's uit Tsjetsjenië 1968 -2002 maakt onderdeel uit van het Festival Horen, Zien en Schrijven (7 tot en met 15 december in Den Haag, Stad van Vrede en Recht)